Frissült az EU feketelistája az adóparadicsomokról


Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, Antiguát és Barbudát, Belize-t, valamint a Seychelle-szigeteket felvette, a Brit Virgin-szigeteket, Costa Ricát és a Marshall-szigeteket törölte a jegyzékből; a listán jelenleg tizenhat joghatóság található.

Az uniós pénzügyminisztereket tömörítő tanács (Ecofin) luxembourgi ülésén megállapította, hogy a listára felvett országok és területek adózási ügyekben nem működnek együtt, és arra kérte őket, hogy a problematikus kérdések rendezése érdekében működjenek együtt az Európai Unió magatartási kódexszel foglalkozó csoportjával.

Az EU a Brit Virgin-szigeteket azért törölte a jegyzékből, mert ez a terület módosította az információcserére vonatkozó keretét. Costa Rica azért került le a jegyzékről, mert módosította a külföldi eredetű jövedelmekre vonatkozó mentességi rendszerének káros vonatkozásait. A Marshall-szigeteket pedig azért törölte a tanács a jegyzékből, mert jelentős előrehaladást ért el a gazdasági tartalomra vonatkozó követelmény végrehajtásában.
Az uniós jegyzékben Anguilla, Antigua és Barbuda, Amerikai Szamoa, a Bahama-szigetek, Belize, az Amerikai Virgin-szigetek, Fidzsi, Guam, Palau, Panama, Oroszország, Szamoa, a Seychelle-szigetek, Turks- és Caicos-szigetek, Trinidad és Tobago, valamint Vanuatu található.

Az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek felülvizsgált európai uniós jegyzéke olyan országokat, illetve területeket tartalmaz, amelyek vagy nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val az adóügyi kormányzásról, vagy nem teljesítették a szükséges reformok végrehajtására vonatkozó vállalásaikat. E reformoknak arra kell irányulniuk, hogy az adott országok és területek megfeleljenek a jó adóügyi kormányzás objektív kritériumainak, amelyek magukba foglalják az adózási átláthatóságot, a méltányos adóztatást, valamint azon nemzetközi normák végrehajtását, amelyek az adóalap-erózió és a nyereségátcsoportosítás megelőzését célozzák.

Az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek jegyzéke mellett a tanács jóváhagyta az aktuális helyzetről szóló dokumentumot is, amely tükrözi az EU és nemzetközi partnerei között folyamatban lévő együttműködést, valamint ezen országok és területek arra irányuló vállalásait, hogy a jó adóügyi kormányzás elfogadott normáinak betartása érdekében megreformálják jogszabályaikat. Az aktuális helyzetet áttekintő dokumentumból az EU négy országot, illetve területet törölt. Jordánia és Katar teljesítette a vállalásait azáltal, hogy módosította káros adóügyi rendelkezéseit. Montserrat és Thaiföld pedig eleget tett a befizetett adókra vonatkozó országonkénti jelentéstétellel kapcsolatos valamennyi függőben lévő vállalásának – közölték.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. január 22.

Adóparadicsomok feketelistája: szigorúbb lesz az EP

Meg kell változtatni az adóparadicsomok uniós listájának jelenleg „zavaros és hatástalan” összeállítási módszerét, illetve bővíteni kell azon kritériumok körét, amelyek alapján egy ország adórendszerének tisztességes volta megítélhető – szögezték le az Európai Parlament képviselői brüsszeli plenáris ülésükön elfogadott állásfoglalásukban csütörtökön.
2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.