Gátolnák az adócsalásokat a miniszterek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A forgalmiadó-visszaélések visszaszorításának lehetőségeivel, valamint az erős euró hatásaival foglalkoztak elsősorban az EU-pénzügyminiszterek szombaton berlini tanácskozásukon.

Erős euró erős gazdasággal, a legjobb párosítás – állapította meg a kétnapos tanácskozáson a belga pénzügyminiszter, aki szerint ezzel együtt kell élni.

Az európai pénzügyminiszterek ez erős euró következményeit vizsgálva akaratlanul is támogatást kaptak az amerikai pénzügyminisztertől, aki egy szombatra virradóra közölt interjúban hitet tett az erős dollár mellett.

Az euró erejére utalva az Európai Központi Bank elnöke pénteken azt közölte: nem tartja kívánatosnak a túlzott, nem a normálisnak megfelelő árfolyamhullámzást, a gazdasági növekedés szempontjából sem.

Jean-Claude Trichet megállapításaihoz csatlakozott az eurózóna pénzügyminiszteri csoportja, az Eurogroup soros elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi pénzügyminiszter is. Kijelentette még, hogy semmi ok a pánikra az euró mostani erősödése kapcsán.

Az euró mindenkori árfolyami csúcsa közelébe került csütörtökön és pénteken az amerikai dollárral szemben. Trichet ennek kapcsán megjegyezte: egyetértett már az amerikai pénzügyminiszterrel együtt abban, hogy az amerikai gazdaságnak érdekében áll az erős dollár.

Pénteken jegyezték az eurót 1,3637 dolláron is, azaz közel állt 1,3667-es árfolyamcsúcsához, amelyet 2004 decemberében ért el. Később azonban visszagyengült 1,36 dollár közelébe.

A tanácskozáson elhangzott az is, hogy az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság május 16-án dönt arról, hogy Málta és Ciprus teljesítette-e az euróövezeti csatlakozás feltételeit.

Elsősorban az úgynevezett ˝fordított adózásról˝ zajlott részletes eszmecsere – tájékoztatta az Ecofin-ülés második napjáról az MTI-t Veres János magyar pénzügyminiszter. Az Európai Bizottság felhatalmazást kapott arra, hogy készítsen részletes elemzést az erre vonatkozó elnökségi javaslatról.

A szóban forgó adórendszer lényege az, hogy bizonyos értékhatár, azaz a német javaslatnak megfelelően 5000 euró felett úgynevezett fordított áfa-eljárás érvényesülne. Ez azt jelentené, hogy csak a végső felhasználó fizetné az áfát, s ebből fakadóan a közbülső szereplőknek nem lenne adó-visszaigénylési lehetősége.

Mindennek a különböző országokra, illetve különböző ágazatokra kifejtett hatását megvizsgálja az EU-bizottság, majd ezt követően a kérdés ismét napirendre kerül egy későbbi Ecofin-tanácsülésen.

A miniszter elmondta: szó volt a pénzügyi piacok kockázatairól, illetve a piacok biztonságának növeléséről is. Veres János hozzátette, hogy a témával kapcsolatban nem merült fel olyan kérdés, amely Magyarországot külön is érintette volna.

Az Európai Bizottságot a tanácskozáson képviselő Kovács László adóügyi biztos az MTI-nek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az ipari méretekben űzött adócsalás uniós szinten évente – becslések szerint – 200-250 milliárd euró veszteséget okoz, s ennek jelentős része az áfacsalás, ami a jelenlegi rendszer adottságait használja ki.

Kovács László a tanácskozáson is hangsúlyozta, hogy a bizottság nyitott minden tökéletesítésre, ragaszkodik ugyanakkor ahhoz, hogy a német elnökség ideje alatt ne csak a fordított adózás kerüljön megvitatásra, hanem a többi lehetőség is. Ennek megfelelően a következő, júniusi Ecofin-ülésen napirenden szerepel majd a hagyományos módszerek javítása, továbbá az unión belüli kereskedelem áfamentességének megvitatása is.

Kovács László a bizottság nevében megerősítette azt is, hogy bizonyos követelményektől nem lehet eltekinteni. Mindenekelőtt attól, hogy bármilyen módszer kerül is majd alkalmazásra, az ne nyisson új csalási lehetőségeket. Fontos az is, hogy egy esetleges új rendszer ne járjon többletteherrel sem anyagi, sem adminisztratív téren és ne zavarja a belső piac működését.

A biztos beszámolt arról, hogy a fordított adózást továbbra is elsősorban Németország és Ausztria támogatja, és csatlakozott hozzájuk Málta is. A tagországok döntő többsége ugyanakkor aggályokat, illetve kételyeket fogalmazott meg a rendszerrel szemben.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.