Gyengült a tőkevonzó képességünk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Európában továbbra is Nagy-Britannia a legkedveltebb befektetési terep, Magyarország három helyet rontva a 12. helyre futott be az Ernst & Young (E & Y) 2008-as évet értékelő európai versenyképességi felmérésében.

Idehaza 26 százalékkal kevesebb nagyberuházás indult tavaly, mint egy évvel korábban, ez negatív Európa-csúcsnak számít. Ugyanakkor Magyarország az új munkahelyek teremtésében – az abszolút első Bulgária, valamint Németország és Írország mellett – régiónkban egyedüliként tudott javuló teljesítményről beszámolni. 2008-ban kereken száz új beruházás volt folyamatban, miközben az átadott projektek az előző évinél 555-tel több, 11 104 új munkahelyet hoztak magukkal. Ezen a listán két helyet előrelépve az ötödikek vagyunk, megelőzve a cseheket, a románokat és a szlovákokat.

A működő tőke első számú európai célpontja Nagy-Britannia, ahol 689 beruházást vettek lajstromba 20 196 új munkahellyel. A külföldi működő tőke (FDI) 18 százaléka a briteknél talál otthonra, mögöttük a franciák (14), a németek (10) és a spanyolok (6) következnek – immár hagyományosan. Az E & Y összesítése szerint a beruházási kedv 2007 és 2008 vonatkozásában gyakorlatilag stagnált, a 3718 európai új beruházás csupán hattal több a 2007-esnél. A munkahelyteremtés tekintetében viszont már deficitet mutat a mérleg: a tavalyi 148 333 új állás 14 százalékkal kevesebb az előző évinél.

A jelentés 2008 győztesei közé sorolta a briteken kívül Németországot és Írországot, míg az autóipari befektetésekre támaszkodó cseh, szlovák és török ipar ezúttal a vesztesek oldalára került. Az iparágak közül a megújuló energiaforrások hasznosítása vitte a prímet, az üzleti és pénzügyi szolgáltatások pedig a futottak még kategóriájába kerültek át.

A felmérés eredményeit értékelő Marc Lhermitte szerint még nem látszik világosan, hogy a válság következtében mennyivel esik vissza az idén az új beruházások száma. Mivel ezek elindítása általában egyéves előkészítést igényel, a közzétett számok mindig az egy évvel korábbi befektetői klímára engednek következtetni – figyelmeztetett az E & Y partnere, aki a Reuters érdeklődésére úgy becsülte: az első negyedévben nyolc százalékkal csökkenhetett a befektetői aktivitás 2008 azonos időszakához képest.

Forrás: Népszabadság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.