Új szabályok a termékdíjkedvezményről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A termékdíjkedvezményt június elsejétől a Környezetbarát Termék Közhasznú Társasággal kötött védjegyhasználati szerződés alapján lehet igénybe venni. Amennyiben a csomagolás vagy annak összetevője védjegyhasználati joggal rendelkezik, a kötelezett a Környezetbarát Termék Közhasznú Társaság erre vonatkozó igazolásával is jogosult termékdíj-kedvezményre.

A 7/2009. (V. 29.) KvVM rendelet módosította a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény végrehajtására kiadott 10/1995. (IX. 28.) KTM rendeletet. Eszerint a termékdíjkedvezményt a Környezetbarát Termék Közhasznú Társasággal kötött érvényes környezetbarát védjegyhasználati szerződés alapján lehet igénybe venni. Amennyiben a csomagolás vagy annak összetevője a környezetbarát védjegyhasználati joggal rendelkezik, a termékdíjfizetésre kötelezett a Környezetbarát Termék Közhasznú Társaság erre vonatkozó igazolásával is jogosult termékdíj-kedvezményre. A műanyag (bevásárló-reklám) táskán a mentesség érdekében feltüntetett környezetbarát védjegynek a műanyag (bevásárló-reklám) táska egyik főoldala legalább 20 százalékát kitevő felületét kell fednie. Átmeneti rendelkezés írja elő, hogy a június elseje előtt környezetbarát jelzés feltüntetésével gyártott műanyag (bevásárló-reklám) táska a mentesség igénybevétele céljából a rendelet hatálybalépését követő 120 napig hozható forgalomba.

A rendelet módosította továbbá az eredeti jogszabály 4. számú mellékletét (Termékdíjköteles termékek és anyagok köre), valamint a 7. számú mellékletét (Környezetvédelmi Termékdíj Kódok) is.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.