Gyurcsány: nem áremeléssel pótoljuk az elvárt adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sok tartalék van félretéve, szükség esetén ebből is pótolható a hiányzó 50 milliárd forint – hangsúlyozta a miniszterelnök az egyik rádióműsorban, amelyben hallgatói kérdésekre válaszolt.

A hétköznapi életre nem lesz következménye annak, hogy az elvárt adó eltörlése 50 milliárd forint kiesést okoz a költségvetésből – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Klubrádió Kontra című műsorában hétfőn. Arra a hallgatói kérdésre, hogy áremelésből oldják-e meg a kiesést, a miniszterelnök leszögezte: biztosan nem.

Úgy látja: mivel az Alkotmánybíróság főként jogi problémákat talált az elvárt adó kapcsán, ezért akár ki is lehet javítani a hibákat, a téma a szerdai kormányülés napirendjén is szerepel.

Elmondása szerint azért döntött úgy, hogy mégis beszél március 15-én, mert rajtuk kívül keveseket érintett meg a politikai ˝ünnepcsendre˝ vonatkozó kezdeményezése. Ezzel indokolta azt is, hogy egy visszafogott megoldást választott, nagyon rövid beszédet mond a Művészetek Palotájában az állami rendezvényen.

Arra a kérdésre, hogy van-e mitől tartani a nemzeti ünnepen, azt válaszolta, politikai feszültség biztosan lesz, és aggódni is sokan fognak. Jelezte: a rendőrség felkészült arra, hogy megvédje a békés ünneplőket, sétálókat, és természetesen védje a stratégiai intézményeket. Remélem nem nagyon lesz dolguk – hangoztatta a kormányfő.

Arra a felvetésre, hogy folyamatosan támadott pozícióban nem vesztik-e el a realitásérzéküket, úgy reagált: nem 1962-ben vagyunk, amikor az ember, ha nem akart, nem találkozott a választókkal. A kormányfő beszámolt arról, hogy nézi az internetet, olvassa valamennyi napilapot, a jobboldalit is. Tudom, mit gondolnak az emberek – szögezte le a miniszterelnök.

Arra a hallgatói felvetésre reagálva, miszerint nem lenne-e szükség próbaválasztásra, hogy felmérje politikájának támogatottságát, Gyurcsány Ferenc azt mondta, enélkül is látják ezt, mert ˝annyi a visszajelzés, mint égen a csillag˝.

Az a kérdés is elhangzott a műsorban, hogy mi a véleménye a miniszterelnöknek arról, hogy a tűzoltóktól is vizitdíjat szedtek, mielőtt ellátták volna őket. Gyurcsány Ferenc elszomorítónak nevezte, ami történt, mert szerinte azonnal el kellett volna látni őket, de évtizedes szokások változtak meg, és nem mindenki tudja pontosan az új szabályokat.

Forrás: Figyelő


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Hamis termékekre csapott le a NAV

Hamis márkajelzésű cipőket, sportmezeket, adatkábeleket és fülhallgatókat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei mintegy százmillió forint értékben egy bolgár kamionban Gyulánál.

2024. május 22.

Mit bizonyíthat a szakértő a bíróság előtt?

Az iparűzési adó alapjáról szóló perben szakértőt rendelt ki a hatóság; az eljárás során felmerült, mit is bizonyíthat a szakértő és mit nem. Érdekes jogesetet ismertetünk.