Törvénymódosítás kellene az elvárt adó törlése miatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Valószínűleg elkerülhetetlen a számviteli és az adózás rendjéről szóló törvény módosítása azután, hogy az Alkotmánybíróság a héten nem visszamenőlegesen semmisítette meg az elvárt adót – válaszolta a Független Hírügynökség kérdésére az APEH egy – neve említésének mellőzését kérő – szakembere.

Az Alkotmánybíróság kedden nem január elsejéig, a hatályba lépésig visszamenőleg törölte el az elvárt adót. Ezután a kormánynak kell döntenie arról, hogy be akarja-e hajtani az év első két hónapjára szóló adót, vagy a történtek után eltörli azt. Veres János pénteken a Független Hírügynökségnek azt mondta: nem akarnak lemondani a körülbelül 9 milliárd forintról.

Az elvárt adót a veszteséges, vagy alig nyereséges cégeknek egy éves “elvárt” bevételük után kellett volna megfizetniük. Adószakértők szerint a két hónapra szóló kötelezettséghez a cégeknek külön mérleget kell készíteniük. A pénzügyminiszter szerint ez felesleges, 2/12 részben kell arányosítani az adókötelezettséget, és így kiszámítani a januári és februári adót.

Ez alighanem képtelenség – reagált erre az APEH szakembere. Elmondta: az idegenforgalomban, a mezőgazdaságban és más területeken jellemző, hogy a cégek az év elején alig érnek el bevételt, kiadásaik viszont nagy összegűek. Ha ez alapján számolnák ki a kéthavi “töredék” elvárt adót, akkor olyan társaságok is belekerülnének a kötelezetti körbe, amelyek az év hátralévő részében bőven termelnének nyereséget, tehát nem az elvárt, hanem a “rendes” társasági adót fizetnék.

A kéthavi arányosítás ellentétes lenne a számviteli és az adózás rendjéről szóló szabályokkal, amelyek egyértelműen az éves adózásról beszélnek, és ehhez igazítják az előlegfizetés gyakoriságát, valamint a különbözet rendezésének módját is – mondta az adóhivatali szekember.

A pénzügyminiszter pénteki tájékoztatásából az derült ki, hogy szerdai ülésén a kormány csak a márciustól az év végéig terjedő időszakra kieső 45-46 milliárd pótlásának módját megvitatására készül. Veres János közölte: többféle javaslat van, bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedés is, de konkrétumokat nem árult el.

Forrás: UnoKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.