Törvénymódosítás kellene az elvárt adó törlése miatt

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 3.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Valószínűleg elkerülhetetlen a számviteli és az adózás rendjéről szóló törvény módosítása azután, hogy az Alkotmánybíróság a héten nem visszamenőlegesen semmisítette meg az elvárt adót – válaszolta a Független Hírügynökség kérdésére az APEH egy – neve említésének mellőzését kérő – szakembere.

Az Alkotmánybíróság kedden nem január elsejéig, a hatályba lépésig visszamenőleg törölte el az elvárt adót. Ezután a kormánynak kell döntenie arról, hogy be akarja-e hajtani az év első két hónapjára szóló adót, vagy a történtek után eltörli azt. Veres János pénteken a Független Hírügynökségnek azt mondta: nem akarnak lemondani a körülbelül 9 milliárd forintról.

Az elvárt adót a veszteséges, vagy alig nyereséges cégeknek egy éves “elvárt” bevételük után kellett volna megfizetniük. Adószakértők szerint a két hónapra szóló kötelezettséghez a cégeknek külön mérleget kell készíteniük. A pénzügyminiszter szerint ez felesleges, 2/12 részben kell arányosítani az adókötelezettséget, és így kiszámítani a januári és februári adót.

Ez alighanem képtelenség – reagált erre az APEH szakembere. Elmondta: az idegenforgalomban, a mezőgazdaságban és más területeken jellemző, hogy a cégek az év elején alig érnek el bevételt, kiadásaik viszont nagy összegűek. Ha ez alapján számolnák ki a kéthavi “töredék” elvárt adót, akkor olyan társaságok is belekerülnének a kötelezetti körbe, amelyek az év hátralévő részében bőven termelnének nyereséget, tehát nem az elvárt, hanem a “rendes” társasági adót fizetnék.

A kéthavi arányosítás ellentétes lenne a számviteli és az adózás rendjéről szóló szabályokkal, amelyek egyértelműen az éves adózásról beszélnek, és ehhez igazítják az előlegfizetés gyakoriságát, valamint a különbözet rendezésének módját is – mondta az adóhivatali szekember.

A pénzügyminiszter pénteki tájékoztatásából az derült ki, hogy szerdai ülésén a kormány csak a márciustól az év végéig terjedő időszakra kieső 45-46 milliárd pótlásának módját megvitatására készül. Veres János közölte: többféle javaslat van, bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedés is, de konkrétumokat nem árult el.

Forrás: Uno


Kapcsolódó cikkek:


Volt egyszer egy cafetéria?
2019. augusztus 16.

A cafetéria-juttatások beépültek az adórendszerbe. Az elmúlt években számos elemének megszűnt a kedvezményezettsége, több megszűnt juttatással kapcsolatban nemzetközi perekbe bonyolódott Magyarország. Szakértőnk, dr. Juhász István kérésünkre összefoglalta véleményét.

Importvámok: nő a feszültség Kína és az USA között
2019. augusztus 15.

A világ két legnagyobb gazdasága között dúló kereskedelmi háborúban Washington eddig 250 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vetett ki 25 százalékos pótvámokat, amire válaszul Kína 110 milliárd dollár értékű amerikai árut sújtott különböző mértékű büntetővámokkal.

Hatalmas hamis termék raktárra bukkant a NAV
2019. augusztus 15.

Hamis volt az a 41 ezer üvegnél is több parfüm, az a 16 ezer napszemüveg és az a csaknem 5 ezer kozmetikai termék, amit a NAV munkatársai egy budapesti raktárépületben foglaltak le. A jogtulajdonosoknak okozott kár csaknem eléri az egymilliárd forintot.

Újra ismerős nevek a NAV adóslistáján
2019. augusztus 15.

A mágia sem segít azon, aki nem fizeti be az adóját – akár e tanulság is levonható az adóhatóság által közzétett jelentős összegű adóhiányt fehalmozó adósok listájából.