Törvénymódosítás kellene az elvárt adó törlése miatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Valószínűleg elkerülhetetlen a számviteli és az adózás rendjéről szóló törvény módosítása azután, hogy az Alkotmánybíróság a héten nem visszamenőlegesen semmisítette meg az elvárt adót – válaszolta a Független Hírügynökség kérdésére az APEH egy – neve említésének mellőzését kérő – szakembere.

Az Alkotmánybíróság kedden nem január elsejéig, a hatályba lépésig visszamenőleg törölte el az elvárt adót. Ezután a kormánynak kell döntenie arról, hogy be akarja-e hajtani az év első két hónapjára szóló adót, vagy a történtek után eltörli azt. Veres János pénteken a Független Hírügynökségnek azt mondta: nem akarnak lemondani a körülbelül 9 milliárd forintról.

Az elvárt adót a veszteséges, vagy alig nyereséges cégeknek egy éves „elvárt” bevételük után kellett volna megfizetniük. Adószakértők szerint a két hónapra szóló kötelezettséghez a cégeknek külön mérleget kell készíteniük. A pénzügyminiszter szerint ez felesleges, 2/12 részben kell arányosítani az adókötelezettséget, és így kiszámítani a januári és februári adót.

Ez alighanem képtelenség – reagált erre az APEH szakembere. Elmondta: az idegenforgalomban, a mezőgazdaságban és más területeken jellemző, hogy a cégek az év elején alig érnek el bevételt, kiadásaik viszont nagy összegűek. Ha ez alapján számolnák ki a kéthavi „töredék” elvárt adót, akkor olyan társaságok is belekerülnének a kötelezetti körbe, amelyek az év hátralévő részében bőven termelnének nyereséget, tehát nem az elvárt, hanem a „rendes” társasági adót fizetnék.

A kéthavi arányosítás ellentétes lenne a számviteli és az adózás rendjéről szóló szabályokkal, amelyek egyértelműen az éves adózásról beszélnek, és ehhez igazítják az előlegfizetés gyakoriságát, valamint a különbözet rendezésének módját is – mondta az adóhivatali szekember.

A pénzügyminiszter pénteki tájékoztatásából az derült ki, hogy szerdai ülésén a kormány csak a márciustól az év végéig terjedő időszakra kieső 45-46 milliárd pótlásának módját megvitatására készül. Veres János közölte: többféle javaslat van, bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedés is, de konkrétumokat nem árult el.

Forrás: Uno


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.