Gyurcsány sem hisz a szuperbruttóban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A munkavállalók képviselői és az iparosok elutasítják a szuperbruttósítást, s az ingatlanadó helyett a vagyonadót részesítenék előnyben. Láthatóan a miniszterelnök sem akar bruttósítani, a VOSZ viszont igen. Adóreform nem lesz, csak adómódosítás.

A Gyurcsány által kedden, a Magyar Tudományos Akadémián előadott adójavaslatok közül egyelőre egyik sem aratott teljes sikert az érdekképviseletek körében.

Nem a szuperbruttósításra

A szuperbruttósítási javaslatot teljes mértékben elutasítja a szakszervezet – mondta a FigyelőNet kérdésére Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke, az érdekegyeztetések rendszeres résztvevője. A szakszervezeti vezető szerint ez a javaslat a magasabb jövedelműeknek kedvez, az alacsonyabb jövedelműektől viszont elvesz.

A GKI Zrt. áthidaló megoldásáról (amely szerint az alacsonyabb jövedelműek béremelését az országos érdekegyeztetés szabályozná) Pataky Péter azt mondta: a megállapodás létrejötte nem garantálná, hogy ez a béremelkedés a kisebb vállalkozásoknál is megtörténne. A magasabb jövedelműeknél tehát biztos lenne a béremelkedés, míg a kisebb keresetűeknél az is bizonytalan lenne, hogy megkapják-e korábbi nettó keresetüket.

A sávokat tolnák el

A GKI-nak a természetbeni juttatások kedvezményes megadóztatására vonatkozó ötletét a szakszervezet ugyancsak elutasítja. Véleményük szerint nem jelentene ugyanis többletbevételt a költségvetésnek, mivel a munkaadók egyszerűen nem adnának – vagy csak néhány vezető állású dolgozónak – természetbeni juttatásokat. Így a dolgozók és az állam is rosszul járna.

A másik két elképzelésből Pataky Péter szerint már készíthető lenne egy jó javaslat, jelenlegi formájukban azonban nem tudnak ezekkel sem teljesen egyetérteni. Az szja-fókuszú csökkentés inkább a magasabb jövedelműeknek kedvez, s tesz egy lépést az egykulcsos modell felé – a szakszervezet a kedvező irányú sáveltolást részesítené előnyben, amely a kisebb, közepes jövedelemmel rendelkezők terhein könnyítene.

Létminimumon élő milliomosok

Az szja-fókuszú adócsökkentés egyik fedezetéről, az ingatlanadóról szólva az elnök kiemelte: az átmenet lakáspolitikájának köszönhetően azok is „milliomossá” lettek, akik épp csak fönntartják létüket. Így nem szabadna elfeledkezni például arról a 2,5 millió nyugdíjasról, akik az új adónemet nem tudnák megfizetni.

Az ingatlanadó Magyar Iparszövetség (OKISZ) féle alternatíváját, egy „”meghúzott vonal fölötti”” vagyonadót viszont a szakszervezet nem ellenezne – mondta az elnök lapunknak.

A járulékközpontú adócsökkentésről szólva az elnök kifejtette: nemcsak a munkaadói, hanem a munkavállalói járulékokat is csökkenteni kellene. Az utóbbi időben ugyanis növelték azokat, csökkentve ezzel a nettó béreket.

Osztódhatnak a cégek

Vadász György, az OKISZ ügyvezető társelnöke – aki ugyancsak részt vett az eddigi érdekegyeztetéseken – a három javaslat közül a járulékcsökkentési javaslatot támogatja. Véleménye szerint ez lenne a legkedvezőbb a kkv-szektorra nézve, s ezen keresztül a foglalkoztatás növelésére is jótékonyan hatna. A szándék, a tendencia üdvözlendő. A csökkentés mértéke miatt ugyanakkor adóreformról nem, csak adómódosításról lehet beszélni – vélte a társelnök.

A javaslat hátránya, hogy tíz foglalkoztatottig vehető igénybe a kedvezmény, ezért fönnáll az a veszély, hogy ez beindít egy nemkívánatos decentralizációs folyamatot: lehetnek majd olyan vállalkozók, akik cégüket több kisebb vállalattá szervezik.

Életszerűtlen a szuperbruttó

A társelnök szerint a szuperbruttósítás tovább fokozza a jövedelmek differenciálódását, a magasabb bérűeknek kedvez, továbbá kivívja a szakszervezetek heves ellenkezését. Vadász György megjegyezte: ez az életszerűtlen javaslat aligha valósul meg.

Az szja-fókuszú adócsökkentésről szólva a társelnök a szakszervezethez, illetve a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal állásfoglalásához hasonlóan elutasította az ingatlanadó ötletét, helyette a vagyonadót ajánlva.

Lőrincze Péter, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnökének főtanácsadója szerint viszont szervezetük legutóbbi elnökségi határozata a szuperbruttósítást támogatta, mivel szerintük átláthatóbb feltételeket teremtene. Mindenki látná pontosan, hova és mennyit vontak el. A jelenlegi javaslatok részleteit azonban egyelőre nem ismeri.

Fehéregér a táblázatban?

Ha a miniszterelnöki előadás utolsó, összefoglaló diáját alaposan áttanulmányozzuk, világosan kitűnik: a miniszterelnök a járulékközpontú adócsökkentést támogatja. Hiszen a táblázat szerint csak ez növeli a foglalkoztatást (ehhez már csak az uniós lisszaboni program okán is ragaszkodni kell), s ez érinti a legszélesebb kört.

A szuperbruttósítás kifejezetten – Pratkanis és Aronson szociálpszichológusok szóhasználatával élve – fehéregérnek tűnik, azaz olyan lehetőségnek, amely nyilvánvalóan rosszabb a többinél – s ez által a többi alternatíva vonzóbbá válik.

A szuperbruttósítás ugyanis – a miniszterelnök prezentációja szerint – nem elég, hogy a foglalkoztatást csökkenti, de még az inflációt is növeli, tetejébe csak a magas jövedelműknek jó. (A javaslat letevője persze ennek ellenkezőjét mondja.)

A szocialista frakció már nyilatkozott: a járulékközpontú adócsökkentést támogatja. Hamarosan elindulnak a civilekkel történő egyeztetések, ám Kóka János már jelezte: először az SZDSZ-szel kell megegyezni.

Forrás: FigyelőőNet


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.