Hajrázik a parlament


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nyári rendkívüli parlamenti ülésszak utolsó két ülését tartja az Országgyűlés, amely többek között új házelnököt, alkotmánybírákat választ, létrehozza az új médiahatóságot, dönt a magas végkielégítések extra adójáról, a Trianon-emléknapokról és még nagyon sok mindenről. Az Index.hu összefoglalója.

Az eredeti tervek szerint hétfőn ért volna véget az országgyűlés rendkívüli nyári ülésszaka, de a ciklust a múlt héten a kormány kérésére három nappal megtoldották. Hétfőn részletes vitákat folytatnak, kedden bizottsági üléseket tartanak, szerdán a médiaalkotmány általános vitája lesz, csütörtökön pedig a személyi döntések mellett több zárószavazás is várható. Az utolsó ülésnapon Orbán Viktor miniszterelnök is felszólal.

Az ülésszak meghosszabbítását a kormány kérte, mert a kabinet múlt heti, szerdai ülése után még újabb törvényjavaslatokat nyújtottak be. Az Index két esetben is foglalkozott azzal, hogy az ülésszak meghosszabbítása lehetőséget teremt arra, hogy a pár nappal később elfogadott törvények már biztosan ne kerüljenek Sólyom László államfő elé.

Schmitt Pál augusztus 6-án foglalja el székét a Sándor-palotában, addig pedig házelnökként gondoskodhat arról, hogy a törvények lehetőleg ne érjenek már el az utolsó hivatali napjait töltő államfő elé. Feltehetően ez indokolta a sokat vitatott médiaszabályozásról és az alkotmányossági aggályokat is felvető adócsomagról (a visszamenőleges és aránytalan, 98 százalékos különadó az állami végkielégítésekre, egy múltbéli állapotot leképező adóalap a bankadónál) szóló törvény zárószavazásának elhalasztását.

A parlament utolsó négy napján nagyon sok témával foglalkozik. Ezek közül néhányat röviden és egy kicsit bővebben is bemutat az Index.hu összeállítása.

Forrás: Index.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.