Haladékot kaphatnak a borsodi adózók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az szja és a vagyonadó bevallásokat május 20. éjfélig lehet benyújtani, az adó megfizetésének határideje is ez. Az árvíz miatt Borsodban haladékot kapnak az akadályoztatott adózók. A posta meghosszabbította egyes fiókok a nyitva tartását.

Az APEH az idén a munkáltatói adómegállapításokkal együtt 3,6-3,7 millió szja bevallást vár. A nagyüzem az idén is az utolsó hétre maradt, május 14-ig ugyanis 2 271 792 darab 0953-as szja bevallás és 124 451 darab 0953E egyszerűsített adóbevallás érkezett meg az adóhatósághoz. Az adóvisszaigénylők közül 1 129 213 személy részére mintegy 59 milliárd forintot utalt ki eddig az APEH.

A nyomtatvány kitöltésekor az utolsó napon sem érdemes kapkodni, hiszen jelentéktelennek tűnő mulasztás miatt is hibásnak minősül a bevallás. Célszerű ellenőrizni, hogy aláírtuk-e bevallást, megjelöltük-e a főlapon, hogy a visszaigényelhető összeget visszakérjük, vagy például az önkéntes pénztári kedvezmény utalási helyéül a kassza számlaszáma helyett véletlenül nem a sajátunkat tüntettük-e fel. Ezek ugyanis a leggyakoribb hibák.

A 100 ezer forintot meg nem haladó szja kötelezettséget pótlékmentesen, legfeljebb négy egyenlő havi részletben is teljesíthetik azok a magánszemélyek, akik nem folytatnak vállalkozási tevékenységet, és általános forgalmi adó fizetésére sem kötelezettek. Annak, aki négy hónap alatt sem tudja az adót befizetni, egyedi kérelmet kell benyújtania az adóhatósághoz.

Május 20-ig kell bevallani az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adót is, és befizetni az adó esedékes részét. Miután az Alkotmánybíróság a vagyonadóról szóló törvény ingatlanokra vonatkozó részét hatályon kívül helyezte, már csak a vízi járműveket, a légi járműveket és a nagy teljesítményű személygépkocsikat terheli az adó, amelyet két egyenlő részletben kell megfizetni, az elsőt a bevallás benyújtására előírt határidőig, a másodikat pedig 2010. szeptember 30-ig.

A vagyonadóból 5535 magánszemély és egyéni vállalkozó összesen 241 millió forintot fizetett be május 10-ig, ennek nagy részét, 226 millió forintot a nagy teljesítményű gépkocsik után, míg a vízi járművek után 14 millió, a légi járművek után 1 millió forint folyt be.

Az árvíz miatt késhetünk

Az időjárás okozta nehézségek miatt előfordulhat, hogy valaki nem tud határidőre eleget tenni kötelezettségének. Ez esetben lehetőség van arra, hogy az illető az akadály elhárultával a bevallás benyújtásával, illetve a befizetéssel egyidejűleg igazolási kérelmet nyújtson be, amivel kimentheti késedelmét. Ebben az esetben a késedelmes teljesítés miatti szankció kiszabásától az adóhatóság eltekint.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a természeti körülmények által akadályoztatott ügyfeleknek elegendő a veszélyhelyzetre hivatkozniuk a kérelemben, nem szükséges részletesen indokolniuk az akadályoztatást – jelentette be az APEH. Az elektronikus úton benyújtott bevallások esetén az igazolási kérelmet papír alapon kell eljuttatni az adóhatósághoz – írta az MTI.

Sok posta nyitva lesz

A postákon megerősített szolgálat, a fővárosban több helyen valamint a megyeszékhelyeken is hosszabb nyitva tartás lesz csütörtökön, a személyi jövedelemadó bevallásának határideje miatt – mondta Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője.

A fővárosban a Keleti és a Nyugati pályaudvar melletti posták 24 óráig tartanak nyitva ezen a napon, a Fogarasi úti Tescóban is egész nap nyitva lesz a posta. A megyeszékhelyeken lévő főposták is legalább 20 óráig tartanak nyitva május 20-án.

Forrás: FN.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.