Hálapénz miatt megbüntették az új lett elnököt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Néhány nappal hivatalba lépése előtt megbüntette az adóhatóság az új lett elnököt, mert eltitkolta előző munkahelyén szerzett jövedelmének egy részét, a sebészként betegeitől kapott hálapénzt.

Valdis Zatlerst május 31-én választotta meg államfőnek a rigai parlament Vaira Vike-Freiberga, az első kelet-európai elnöknő utódjának. Szerdán – hivatalba lépése előtt négy nappal – Zatlers maga számolt be arról sajtótájékoztatón, hogy 250 lat (500 dollár) büntetést fizetett az adóhatóságnak, és rendezte minden adóhátralékát.

Egyes hírmagyarázók mostanáig kétségbe vonták, hogy Zatlers alkalmas-e az Európai Unió és a NATO egyik tagállamának legfőbb közjogi méltóságára, miután bevallotta: sok lett orvoshoz hasonlóan ő sem utasította vissza a hálás páciensek borítékban csúsztatott pénzét.

Az új elnök be nem vallott jövedelme körüli botrány ismét felszította a társadalmi vitát Lettországban a hálapénzről, amelyet a szokásos egészségügyi költségeken felül adnak a betegek orvosaiknak. Míg a doktorok munkájuk elismeréseként tekintenek a bankókra, a hálapénz fizetését rosszallók szerint a betegek ezzel a lehető legjobb ellátást akarják biztosítani maguknak az EU egyik legszegényebb államában.

Forrás: FigyelőNetKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.