Hálapénz miatt megbüntették az új lett elnököt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Néhány nappal hivatalba lépése előtt megbüntette az adóhatóság az új lett elnököt, mert eltitkolta előző munkahelyén szerzett jövedelmének egy részét, a sebészként betegeitől kapott hálapénzt.

Valdis Zatlerst május 31-én választotta meg államfőnek a rigai parlament Vaira Vike-Freiberga, az első kelet-európai elnöknő utódjának. Szerdán – hivatalba lépése előtt négy nappal – Zatlers maga számolt be arról sajtótájékoztatón, hogy 250 lat (500 dollár) büntetést fizetett az adóhatóságnak, és rendezte minden adóhátralékát.

Egyes hírmagyarázók mostanáig kétségbe vonták, hogy Zatlers alkalmas-e az Európai Unió és a NATO egyik tagállamának legfőbb közjogi méltóságára, miután bevallotta: sok lett orvoshoz hasonlóan ő sem utasította vissza a hálás páciensek borítékban csúsztatott pénzét.

Az új elnök be nem vallott jövedelme körüli botrány ismét felszította a társadalmi vitát Lettországban a hálapénzről, amelyet a szokásos egészségügyi költségeken felül adnak a betegek orvosaiknak. Míg a doktorok munkájuk elismeréseként tekintenek a bankókra, a hálapénz fizetését rosszallók szerint a betegek ezzel a lehető legjobb ellátást akarják biztosítani maguknak az EU egyik legszegényebb államában.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. május 30.

Pénztárgépek közé rejtett cigarettát talált a NAV

Kilencvenezer doboz zárjegy nélküli cigarettát talált a NAV egy Komárom-Esztergom vármegyei raktárban, a csempészáru egy részét harminc raklap pénztárgép csomagolásába rejtették – közölte a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

2024. május 30.

Kávézóban használható hűségkártya értékesítése kapcsán felmerülő áfakötelezettség

Kérdésként merül fel, hogy a kávéknak a hűségkártya-program keretében a hűségkártyák használata útján megvalósított értékesítése egycélú vagy többcélú utalvány alkalmazásának minősíthető-e, illetve, hogy az milyen feltételek mellett keletkeztet a társaság részére áfakötelezettséget. Kérdéses továbbá, hogy az ajándék kávéknak a hűségkártyák értékesítésekor történő biztosítása áfaköteles termékértékesítésnek vagy szolgáltatásnyújtásnak tekinthető-e vagy sem.