Harc az államadósság ellen: vonja le az adóból


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Döntött a kormány: aki befizet az „”Összefogás az államadósság ellen”” alapba, azok ezt az összeget levonhatják a szja, az eva vagy az ekho alapjukból

A kormány úgy döntött, hogy a magánszemélyek levonhatják a személyi jövedelemadó (szja), az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), illetve az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) alapjából az általuk az Összefogás az államadósság ellen elnevezésű alapba befizetett összeget.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán a kormányülés után újságíróknak elmondta: a kabinet így kívánja segíteni azokat, akik részt vállalnak az államadósság csökkentésében. Hangsúlyozta, hogy a kedvezményt – ha az meghaladja az egy év alatt érvényesíthető mértéket – a felajánlást követő négy éven keresztül lehet leírni az adóalapból. Emellett az szja egy százaléka is felajánlható lesz a Rédly Elemér győri plébános kezdeményezésére létrejött alap javára.

A szóvivő hozzátette, hogy a vállalkozások társasági adója esetében elismert költségnek számít majd az alapba történő befizetés.

Szijjártó Péter elmondta, hogy számításaik szerint az egyenleg az adókedvezményekkel együtt is mindenképpen pozitív lesz.

Kitért arra is, hogy Matolcsy György kijelölte az alap irányítótestületét, amelynek tagja a kezdeményező Rédly Elemér, Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetési ügyekért felelős helyettes államtitkára és Horváth Tihamér, a Széchenyi Gazdaságfejlesztő Társaság elnöke.

Szijjártó Péter két héttel ezelőtt jelentette be: a kormány egy győri társadalmi kezdeményezés mellé állva létrehozta az Összefogás az államadósság ellen nevet viselő alapot. Az alapba befizethetnek azok a vállalatok és magánszemélyek is, akik fontosnak tartják az álladósság elleni harcot, és úgy gondolják, hogy saját pénzükkel is hozzájárulnak ehhez. A befizetett összegek a Nyugdíjreform és Államadósság-csökkentő Alapba kerülnek.

Forrás: Privátbankár.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.