Hasít az APEH: Közel ötödével nőtt a bevétele


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóhivatal által kezelt összes államháztartási bevétel 4.012 milliárd forint volt az év első hat hónapjában, ami 635 milliárd forinttal, 18,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – mondta Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Az elnök sikeresnek nevezte az adóhivatal első félévi tevékenységét, mivel összességében időarányosan teljesültek az éves előirányzatok. Hozzátette: a növekmény kétharmada a hagyományosan kulcsfontosságúnak tekinthető kiemelt adónemek bevételéből származott. Az általános forgalmi adó befizetés 1.665,8 milliárd forintot tett ki, ami 208,7 milliárd forinttal több a bázis időszakénál.

A visszaigénylések a tavalyi 624,8 milliárdról 727,6 milliárdra emelkedtek, így a 938 milliárdos nettó bevétel 106 milliárdos növekményt mutatott. A személyi jövedelem adóból 801 milliárd folyt be az első félévben, 45,3 milliárddal több mint 2006 első hat hónapjában.

A társasági adó bevétel 201 milliárdot tett ki, ami 10 milliárddal haladta meg a bázist. Az APEH elnöke elmondta, hogy a társadalombiztosítási járulékból 1.488,3 milliárd folyt be, szemben az előző év hasonló időszakának 1.260,3 milliárdjával.

A munkaadói járulékból a bázis időszakhoz képest 8 milliárddal több, 100 milliárd forint, míg munkavállalói járulékból 17,5 milliárddal magasabb összeg, 45,7 milliárd forint érkezett be az adóhatóság számlájára.

Az egyéb bevételekből – például innovációs járulék, kulturális járulék, környezetterhelési díj, bírságok, pótlékok – 378,1 milliárd forint származott, szemben a 2006 január-júniusi időszak 177,8 milliárdjával. Az adóhatóság elnöke kiemelte: az adóhivatal valamennyi szakterületén jelentős többletmunkával jártak a regionális átszervezéssel, az illetékhivatalok és a Szerencsejáték Felügyelet integrációjával, az új munkatársak átvételével, valamint az adóhivatali feladatkörök további bővülésével összefüggő tennivalók 2007 első hat hónapjában.

A jövedelem típusú adók és járulékoknál érvényesültek azoknak a jogszabályi változásoknak a hatásai, amelyek az adózói kör szélesítésével a bevételek növekedését segítették elő. Ezek a hatások legmarkánsabban a társadalombiztosítási bevételekben jelentek meg. A 2006. első félévinél 11 százalékkal több, összesen 167 milliárd forint bevétel származott az adóhatósági intézkedésekből, behajtásból, kiutalás előtti jogerős visszatartásból, szankciókból.

A vizsgált időszakban az APEH 48.524 újonnan belépőt – gazdálkodó szervezetet, egyéni vállalkozót, illetve adószámos magánszemélyt – regisztrált, a tevékenységüket megszüntető adózók száma pedig összesen 40.291 volt. Szikora János utalt arra, hogy bár az első hat hónapban befejezett 118,7 ezer ellenőrzés 10 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, az ezekben feltárt 197 milliárd forint nettó adókülönbözet 24 százalékkal magasabb a tavalyi értéknél. A félév végéig befejezett 5.761 vagyonosodási vizsgálatból jogerősen lezárult 1.376, 70 százalékuk megállapítással zárult, a feltárt nettó adókülönbözet 22,8 milliárd forintot tett ki, és mintegy 7 milliárd forint adó- és mulasztási bírságot, valamint késedelmi pótlékot szabtak.

A Társadalombiztosítási Alapokat érintő kötelezettségek és befizetések eltitkolásának, illetve elmulasztásának feltárására irányuló több mint 40 ezer ellenőrzés során feltárt nettó járulékkülönbözet meghaladja a 7 milliárd forintot, ami 40 százalékkal magasabb az egy évvel korábban feltártnál. Az adóminimalizálói adózói körben – akik évek óta csak a minimális adót fizették be – elvégzett több mint 2.600 vizsgálatból minden második megállapítással zárult.

A feltárt nettó adókülönbözet 33,5 milliárd forint, csaknem tíz százalékkal több az egy évvel korábbinál. A végrehajtási munka során az igazgatóságok az év első hat hónapjában 607 milliárd forint értékű tartozásra bocsátottak ki inkasszót, és 35 milliárd forint értékű vagyont foglaltak le. Június végén közel 208 ezer adózó ellen folyt végrehajtási eljárás. Adóhatósági végrehajtásból a 2006. első félévinél 14,1 százalékkal több, 136,6 milliárd forint bevétel származott.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.