Hatalmas illegális bankot füleltek le Kínában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Éppen két évvel ezelőtt találtak utoljára engedély nélkül működő, illegális bankot Kínában. Azonban az egy kis bank volt ahhoz képest, amit most találtak: az ezúttal lebukott bank az ország minden tartományában hitelezett, kliensei között pedig még állami vállalatok és multinacionális cégek is jelen voltak.

Eddig legalább 8 éven keresztül maradt észrevétlenül az illegális bank. Csupán a Shenzen nevet viselő tartományban másfél év alatt 4,3 milliárd jüan értékű tranzakciókat hajtott végre, ez hozzávetőlegesen 544 millió dollár.

Értesülések szerint a bank kliensei főképp üzemanyagra, ingatlanadóra, illetve a vámok kifizetésre kértek kölcsönt. A kihelyezések túlnyomó része azonban olyan vállalatok javára történt, melyek a hitel összegét, ingatlan- és részvénypiaci spekulációra fordították, s úgy tűnik ez okozta végül a bank vesztét.

A pekingi hatóságokat aggasztotta ugyanis a részvény- és ingatlanpiaci árak emelkedése. Ezért a túl magas illegális hitelezésre gyanakodva indítottak alapos nyomozást, ennek során bukott le az intézmény.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.