Hatalmas illegális bankot füleltek le Kínában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Éppen két évvel ezelőtt találtak utoljára engedély nélkül működő, illegális bankot Kínában. Azonban az egy kis bank volt ahhoz képest, amit most találtak: az ezúttal lebukott bank az ország minden tartományában hitelezett, kliensei között pedig még állami vállalatok és multinacionális cégek is jelen voltak.

Eddig legalább 8 éven keresztül maradt észrevétlenül az illegális bank. Csupán a Shenzen nevet viselő tartományban másfél év alatt 4,3 milliárd jüan értékű tranzakciókat hajtott végre, ez hozzávetőlegesen 544 millió dollár.

Értesülések szerint a bank kliensei főképp üzemanyagra, ingatlanadóra, illetve a vámok kifizetésre kértek kölcsönt. A kihelyezések túlnyomó része azonban olyan vállalatok javára történt, melyek a hitel összegét, ingatlan- és részvénypiaci spekulációra fordították, s úgy tűnik ez okozta végül a bank vesztét.

A pekingi hatóságokat aggasztotta ugyanis a részvény- és ingatlanpiaci árak emelkedése. Ezért a túl magas illegális hitelezésre gyanakodva indítottak alapos nyomozást, ennek során bukott le az intézmény.

Forrás: IndexKapcsolódó cikkek

2022. december 8.

Elemzés: ideiglenesen jó irány a Robin Hood adó emelése, később finomhangolni kell

Tegnap este a Magyar Közlönyben megjelent a 496/2022. (XII. 7.) Korm. rendelet, amely a 2023-as évre váratlanul 31-ről 41%-ra emelte az energiaellátók jövedelemadóját, azaz a “Robin Hood adót”. Az emelés jelen formájában kizárólag a jövő évre szól, de a korábbi átmenetinek szánt intézkedések példák alapján érdemi esély látszik rá, hogy esetlegesen hosszabb távon is emelt szinten ragad az adókulcs.  Ugyanezen jogszabályban szerepel egyébként a MOL számára megállapított extraprofit adó 95%-ra emelése is – áll a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda elemzésében.