Hatalmas lobbi áll az örökösödési adó hátterében a politikusok között Ausztriában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az osztrák tévében tartott vasárnapi sajtóbeszélgetés során a szociáldemokrata Alfred Gusenbauer szövetségi kancellár az örökösödési adó fenntartásáért szállt síkra.

Előzőleg Fischer osztrák szövetségi elnök is ellenezte az örökösödési adó eltörlését.

Az Osztrák Néppárt főtitkára Hanes Missethon, bírálattal illette Gusenbauer kancellár álláspontját. ˝Véget kell vetni ennek az értelmetlen terhelésnek˝ – szögezte le a Néppárt főtitkára.

Alsó-Ausztria tartományi főnöke pedig úgy fogalmazott, az örökösödési adó nemcsak az idősebb embereket, a fiatal családokat sújtja, hanem a kis- és közepes méretű vállalatokat is.

Erwin Pröll szerint ezen kívül többet kellene költeni az örökösödési adó működtetésére, mint amennyi bevétel származik belőle.

A bécsi Marketing Data legfrissebb felmérése szerint, amelyet az ORF tévé hétfőn reggel ismertetett, a megkérdezett osztrák polgárok 84,2 százaléka az örökösödési adó eltörlését támogatja, s mindössze 9,6 százaléka ellenzi.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.