Hatalmas lobbi áll az örökösödési adó hátterében a politikusok között Ausztriában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az osztrák tévében tartott vasárnapi sajtóbeszélgetés során a szociáldemokrata Alfred Gusenbauer szövetségi kancellár az örökösödési adó fenntartásáért szállt síkra.

Előzőleg Fischer osztrák szövetségi elnök is ellenezte az örökösödési adó eltörlését.

Az Osztrák Néppárt főtitkára Hanes Missethon, bírálattal illette Gusenbauer kancellár álláspontját. ˝Véget kell vetni ennek az értelmetlen terhelésnek˝ – szögezte le a Néppárt főtitkára.

Alsó-Ausztria tartományi főnöke pedig úgy fogalmazott, az örökösödési adó nemcsak az idősebb embereket, a fiatal családokat sújtja, hanem a kis- és közepes méretű vállalatokat is.

Erwin Pröll szerint ezen kívül többet kellene költeni az örökösödési adó működtetésére, mint amennyi bevétel származik belőle.

A bécsi Marketing Data legfrissebb felmérése szerint, amelyet az ORF tévé hétfőn reggel ismertetett, a megkérdezett osztrák polgárok 84,2 százaléka az örökösödési adó eltörlését támogatja, s mindössze 9,6 százaléka ellenzi.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.