Hatalmas lobbi áll az örökösödési adó hátterében a politikusok között Ausztriában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az osztrák tévében tartott vasárnapi sajtóbeszélgetés során a szociáldemokrata Alfred Gusenbauer szövetségi kancellár az örökösödési adó fenntartásáért szállt síkra.

Előzőleg Fischer osztrák szövetségi elnök is ellenezte az örökösödési adó eltörlését.

Az Osztrák Néppárt főtitkára Hanes Missethon, bírálattal illette Gusenbauer kancellár álláspontját. ˝Véget kell vetni ennek az értelmetlen terhelésnek˝ – szögezte le a Néppárt főtitkára.

Alsó-Ausztria tartományi főnöke pedig úgy fogalmazott, az örökösödési adó nemcsak az idősebb embereket, a fiatal családokat sújtja, hanem a kis- és közepes méretű vállalatokat is.

Erwin Pröll szerint ezen kívül többet kellene költeni az örökösödési adó működtetésére, mint amennyi bevétel származik belőle.

A bécsi Marketing Data legfrissebb felmérése szerint, amelyet az ORF tévé hétfőn reggel ismertetett, a megkérdezett osztrák polgárok 84,2 százaléka az örökösödési adó eltörlését támogatja, s mindössze 9,6 százaléka ellenzi.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.