Hatékonyabb fellépés a csalások ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kilencszáz évnyi börtönbüntetést szabtak ki eddig az Európai Csalás Elleni Hivatal (Office Européen de Lutte Antifraude – OLAF) 3,5 ezer vizsgálata nyomán. Az InfoTandem heti infografikája az intézmény tavalyi, látványos előrelépéseket hozó eredményeit is szemlélteti.


A csalás, a korrupció és más hasonló visszaélések kivizsgálására 1999-ben hozták létre az OLAF nevű hivatalt, amely az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmében lép fel. Ezen belül igyekszik feltárni a közösség intézményeinek és szervezeteinek dolgozói által elkövetett súlyos kötelességszegéseket is. Mindemellett az Európai Bizottság munkáját is támogatja azzal, hogy közreműködik a csalások megelőzését és felderítését szolgáló szakpolitikák megalkotásában, illetve végrehajtásában.

 

A hivatal korábban sem tétlenkedett, ám tavaly komoly belső átszervezések történtek, s számos új vizsgálati eljárást, módszert is bevezettek, így a hatékonyság, a reagáló képesség látványosan javult. A legszembetűnőbb előrelépés az ügyek kiválasztását illetően történt: az ehhez szükséges idő a korábbi 6,8 hónapról 1,4 hónapra olvadt. Vagyis immár ennyi elég arra, hogy az illetékesek eldöntsék, valamely bejelentés kapcsán belekezdjenek-e az érdemi vizsgálatba. E gyorsításra szükség is volt, hiszen egyre több információ érkezik a hivatalhoz különböző visszaélésekről; e téren tavaly 21 százalékos bővülést regisztráltak. Azt, hogy mennyire alapos nyomozás zajlik, jól jellemzi: bár az ügyek időtartamán is sikerült több mint fél évet faragni, azok átlagosan – a kiválasztási szakaszt is beleértve – még így is 22,6 hónapig tartanak.

Tavaly csaknem félezer vizsgálatot sikerült lezárni, több mint kétszer annyit, mint az előző esztendőben. Az OLAF ezek nyomán 199 ajánlást fogalmazott meg, amelyek 284 millió euró visszaszerzését célozták. Ebből mostanáig az illetékes hatóságoknak 94,5 milliót sikerült is már begyűjteniük.

A hivatal 2012-ben 435 fős stábbal dolgozott és 57,4 millió eurós büdzséből gazdálkodott. Az 1264 bejelentés 27 százaléka a strukturális alapokat érintette, de másfélszáznál több információt kaptak az uniós hivatalnokokkal, illetve az agráralapokkal kapcsolatosan is.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.