Hátrányos megkülönböztetés az amerikai adóhivatalban?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Belső vizsgálat indult az amerikai adóhivatalban (IRS) azokkal az állításokkal kapcsolatban, amelyek szerint a hivatal hátrányosan megkülönböztetett olyan konzervatív csoportokat, amelyek a „tea party” kifejezést használják elnevezésükben – közölte a Fehér Ház.


Konzervatív politikusok már a 2012-es választási kampány idején is arról panaszkodtak, hogy az adóhivatalnál pótlólagos vizsgálatot kezdeményeztek azokkal a szervezetekkel szemben, amelyek nevében a „tea party” vagy a „hazafiak” kifejezés szerepel.

„Aggodalomra ad okot, ami az ügyben a tudomásunkra jutott és helytelennek tartjuk azokat az intézkedéseket, amelyekkel kapcsolatban feljelentés érkezett” – mondta Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

 

Lois Lerner, az IRS adómentességgel foglalkozó részlegének vezetője pénteken bocsánatot kért a téves és helytelen gyakorlat miatt. Lerner szerint ugyanakkor az Obama-kormány egyáltalán nem befolyásolta a hivatalt a konzervatív csoportok kárára. A hivatalvezető rámutatott, hogy egyetlen olyan csoporttól sem tagadták meg az adómentességet, amellyel kapcsolatban vizsgálat indult.

Lernernek a republikánusok által a beismeréssel egyenértékűnek tekintett nyilatkozata felháborodást váltott ki az ellenzéki oldalon.

Eric Cantor, a képviselőházi republikánus többség vezetője bejelentette, hogy a ház is vizsgálatot indít az ügyben. Mitch McConnell, a szenátusi republikánus kisebbség vezetője felszólította a Fehér Házat: vessen véget annak, hogy a kormányzat „gengsztermódszereket” alkalmaz az amerikaiakkal szemben.

Az Egyesült Államokban az adómentességet élvező nonprofit szervezetek száma ugrásszerűen megnőtt annak hatására, hogy a legfelsőbb bíróság 2010-ben határozatott hozott az úgynevezett Citizens United-ügyben. A testület ugyanis engedélyezte az ilyen csoportoknak, hogy korlátlanul költhessenek politikai hirdetésekre a választási kampányokban. A megkötés annyi, hogy konkrét jelöltek vagy pártok mellett nem kampányolhatnak, „ügyek” mellett, vagy ellen azonban igen.

Az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom szervezeteinek elnevezése az amerikai gyarmatok Angliától való függetlenné válásának egyik döntő eseményére, az 1773-as „bostoni teadélutánra” utal, amikor amerikai hazafiak a Kelet-indiai Társaság teaszállítási monopóliuma ellen tiltakozva a tengerbe szórták a társaság szállítmányait.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Nagy meglepetések a 2023-as SZJA 1% felajánlásoknál, növekvő tételek, új szereplők

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.