Hátrányos megkülönböztetés az amerikai adóhivatalban?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Belső vizsgálat indult az amerikai adóhivatalban (IRS) azokkal az állításokkal kapcsolatban, amelyek szerint a hivatal hátrányosan megkülönböztetett olyan konzervatív csoportokat, amelyek a „tea party” kifejezést használják elnevezésükben – közölte a Fehér Ház.


Konzervatív politikusok már a 2012-es választási kampány idején is arról panaszkodtak, hogy az adóhivatalnál pótlólagos vizsgálatot kezdeményeztek azokkal a szervezetekkel szemben, amelyek nevében a „tea party” vagy a „hazafiak” kifejezés szerepel.

„Aggodalomra ad okot, ami az ügyben a tudomásunkra jutott és helytelennek tartjuk azokat az intézkedéseket, amelyekkel kapcsolatban feljelentés érkezett” – mondta Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

 

Lois Lerner, az IRS adómentességgel foglalkozó részlegének vezetője pénteken bocsánatot kért a téves és helytelen gyakorlat miatt. Lerner szerint ugyanakkor az Obama-kormány egyáltalán nem befolyásolta a hivatalt a konzervatív csoportok kárára. A hivatalvezető rámutatott, hogy egyetlen olyan csoporttól sem tagadták meg az adómentességet, amellyel kapcsolatban vizsgálat indult.

Lernernek a republikánusok által a beismeréssel egyenértékűnek tekintett nyilatkozata felháborodást váltott ki az ellenzéki oldalon.

Eric Cantor, a képviselőházi republikánus többség vezetője bejelentette, hogy a ház is vizsgálatot indít az ügyben. Mitch McConnell, a szenátusi republikánus kisebbség vezetője felszólította a Fehér Házat: vessen véget annak, hogy a kormányzat „gengsztermódszereket” alkalmaz az amerikaiakkal szemben.

Az Egyesült Államokban az adómentességet élvező nonprofit szervezetek száma ugrásszerűen megnőtt annak hatására, hogy a legfelsőbb bíróság 2010-ben határozatott hozott az úgynevezett Citizens United-ügyben. A testület ugyanis engedélyezte az ilyen csoportoknak, hogy korlátlanul költhessenek politikai hirdetésekre a választási kampányokban. A megkötés annyi, hogy konkrét jelöltek vagy pártok mellett nem kampányolhatnak, „ügyek” mellett, vagy ellen azonban igen.

Az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom szervezeteinek elnevezése az amerikai gyarmatok Angliától való függetlenné válásának egyik döntő eseményére, az 1773-as „bostoni teadélutánra” utal, amikor amerikai hazafiak a Kelet-indiai Társaság teaszállítási monopóliuma ellen tiltakozva a tengerbe szórták a társaság szállítmányait.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.