Havi egymillióba kerül az amerikai vízumlobbi


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

5000 dollárt, vagyis mintegy egymillió forintot fizet Magyarország havonta egy amerikai tanácsadó cégnek, hogy az a magyar vízummentesség mellett lobbizzon az amerikai kongresszusban. Ugyanennek a cégnek pontosan ugyanilyen megbízást adott másik öt EU-tagállam is – a washingtoni magyar nagykövet szerint szabályos pályázat útján.

Magyarország is igénybe veszi havi 5000 dollárért a washingtoni Dutko Worldwide tanácsadó cég szolgálatait a vízummentesség ügyében történő lobbizás érdekében – közölte Simonyi András washingtoni nagykövet kedden. A cseh külügyi szóvivő előző nap jelentette be: a Cseh Köztársaság és más EU-tagállamok, köztük Magyarország egy hivatásos lobbicéget kért fel annak érdekében, hogy elérje az amerikai vízumkötelezettség feloldását állampolgárai számára.

Mint Simonyi András elmondta, a négy visegrádi ország – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia -, továbbá két balti állam – Litvánia és Lettország – az Európai Unió szigorú versenyeztetési szabályai szerint írt ki pályázatot, amelyet a Dutko Worldwide nyert el. A cég – amelynek mindegyik ország havi 5000 dollárt fizet – arra kapott megbízást, hogy kapcsolatot tartson fenn washingtoni kongresszusi képviselőkkel és közreműködjön egy olyan törvény elfogadtatásában, amely vízummentességet biztosít majd az érintett EU-országoknak.

Simonyi András elmondta: már fél évvel ezelőtt elkezdtek gondolkodni arról, hogy igénybe vennék egy olyan nagy tapasztalatú lobbicég tevékenységét, amely mindkét nagy pártnál, a republikánusoknál és a demokratáknál is bejáratos. A nagykövet szerint a Dutko felkérésében ˝nincs semmi fantasztikus˝, az talán szokatlan, hogy a lobbicég szolgáltatatásait közösen veszik igénybe.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok végül mikor adhatja meg a vízummentességet, azt mondta, nem tartja jó dolognak a találgatásokat. Kifejtette, a diplomáciai aprómunkára gyakorolnak nyomást azok a politikusok, akik előreszaladnak és
˝mindenféle időrendeket állítanak fel˝. A nagykövet annyit azért megjegyzett: ő lesz a legboldogabb, ha már a Bush-kormányzat mandátumának lejárta, vagyis 2009 januárja előtt döntenek az ügyben.

Egyúttal figyelmeztetett, a vízummentesség bevezetéséhez, az adminisztratív intézkedések végrehajtásához is el kell majd telnie egy bizonyos időnek a remélhető kedvező döntés után. A nagykövet elmondta, hogy a Dutko Worldwide nagyban hozzájárul a diplomáciai érdekkijáráshoz, ennek a lobbicégnek ugyanis nagy tapasztalata van a kongresszusi eljárásokkal kapcsolatban, és segíteni tud a diplomáciának például azzal, hogy jelzi, mikor, hogyan és kiket kell meggyőzni.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. július 25.

A közvetett adózás rendszere Nigériában (1. rész)

Nigéria Afrika legnépesebb országa, több mint 250 etnikai népcsoporttal; hivatalos nyelve az angol. A legtöbben a mezőgazdaságból élnek, a gazdaság motorja a kőolaj-kitermelés. A kormány az elmúlt időszakban a közvetett adóztatásra fókuszált, így az áfa kulcsa 5%-ról 7,5%-ra nőtt. Következnek az érdekes részletek.