Havi egymillióba kerül az amerikai vízumlobbi

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. május 1.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

5000 dollárt, vagyis mintegy egymillió forintot fizet Magyarország havonta egy amerikai tanácsadó cégnek, hogy az a magyar vízummentesség mellett lobbizzon az amerikai kongresszusban. Ugyanennek a cégnek pontosan ugyanilyen megbízást adott másik öt EU-tagállam is – a washingtoni magyar nagykövet szerint szabályos pályázat útján.

Magyarország is igénybe veszi havi 5000 dollárért a washingtoni Dutko Worldwide tanácsadó cég szolgálatait a vízummentesség ügyében történő lobbizás érdekében – közölte Simonyi András washingtoni nagykövet kedden. A cseh külügyi szóvivő előző nap jelentette be: a Cseh Köztársaság és más EU-tagállamok, köztük Magyarország egy hivatásos lobbicéget kért fel annak érdekében, hogy elérje az amerikai vízumkötelezettség feloldását állampolgárai számára.

Mint Simonyi András elmondta, a négy visegrádi ország – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia -, továbbá két balti állam – Litvánia és Lettország – az Európai Unió szigorú versenyeztetési szabályai szerint írt ki pályázatot, amelyet a Dutko Worldwide nyert el. A cég – amelynek mindegyik ország havi 5000 dollárt fizet – arra kapott megbízást, hogy kapcsolatot tartson fenn washingtoni kongresszusi képviselőkkel és közreműködjön egy olyan törvény elfogadtatásában, amely vízummentességet biztosít majd az érintett EU-országoknak.

Simonyi András elmondta: már fél évvel ezelőtt elkezdtek gondolkodni arról, hogy igénybe vennék egy olyan nagy tapasztalatú lobbicég tevékenységét, amely mindkét nagy pártnál, a republikánusoknál és a demokratáknál is bejáratos. A nagykövet szerint a Dutko felkérésében ˝nincs semmi fantasztikus˝, az talán szokatlan, hogy a lobbicég szolgáltatatásait közösen veszik igénybe.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok végül mikor adhatja meg a vízummentességet, azt mondta, nem tartja jó dolognak a találgatásokat. Kifejtette, a diplomáciai aprómunkára gyakorolnak nyomást azok a politikusok, akik előreszaladnak és
˝mindenféle időrendeket állítanak fel˝. A nagykövet annyit azért megjegyzett: ő lesz a legboldogabb, ha már a Bush-kormányzat mandátumának lejárta, vagyis 2009 januárja előtt döntenek az ügyben.

Egyúttal figyelmeztetett, a vízummentesség bevezetéséhez, az adminisztratív intézkedések végrehajtásához is el kell majd telnie egy bizonyos időnek a remélhető kedvező döntés után. A nagykövet elmondta, hogy a Dutko Worldwide nagyban hozzájárul a diplomáciai érdekkijáráshoz, ennek a lobbicégnek ugyanis nagy tapasztalata van a kongresszusi eljárásokkal kapcsolatban, és segíteni tud a diplomáciának például azzal, hogy jelzi, mikor, hogyan és kiket kell meggyőzni.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek:


Kata, kiva: fontos kérdések és válaszok
2021. március 5.

Mikor kell pontosan különadót fizetnie a katás vállalkozásnak? Mi számít katás bevételnek? A veszélyhelyzet adókönnyítései, költségtérítései milyen kapcsolatban vannak a kiva alapjával? Fontos kérdések és válaszok az Adó szaklapból.

Az iszlám adózás – zakát és szadaka (3.1. rész)
2021. március 5.

A Korán elveinek megfelelő adózás az önkéntes teljesítésen alapul. Alapvetően a vagyon után kell adózni, így a szociális helyzettől függ annak összege, a szegény embernek nincs adókötelezettsége. Az iszlám állam másfajta adót is bevezethet, ha az állami működéshez erre szükség van, vagy rendkívüli helyzet ezt indokolja.

A BKIK adóvégrehajtási moratóriumot kér a legkiszolgáltatottabbaknak
2021. március 3.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azt javasolja, hogy az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások körében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását.