Helyi adók dömpingje jön jövőre?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövőre akár a jelenleginél ötvenszer több település szánhatja rá magát különböző vagyoni típusú adók kivetésére – írja a Napi Gazdaság.


Elsősorban a vagyoni típusú adók dömpingszerű kivetésére lát esélyt a következő évben a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Schmidt Jenő – olvasható  napigazdasag.hu-n.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségénél (MÖSZ) a lap szerint hasonlóan látják a jövőt. Gémesi György elnök a Napi Gazdaságnak azt mondta, az önkormányzatok idén még – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – elsősorban az eddigi helyi adókkal (építmény, ingatlan, telek, iparűzési) operálnak. Jövőre azonban ez nagymértékben változhat, és a nagyobb adóerő-képességgel bíró települések újabb és újabb terheket vethetnek ki immáron települési adó formájában: többnyire a működési kiadások és a fejlesztések után kell majd többet fizetni (például útépítés) – mondta a Napi Gazdaságnak a MÖSZ elnöke. Minderre, azaz újabb és újabb adók kivetésére egyebek között a parlament által kissé félregondolt önkormányzati feladatfinanszírozás miatt lesz szükség, amit a szociális feladatok márciusi átstrukturálása egyre sürgetőbbé tesz – hangsúlyozta a lap szerint Gémesi.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.