Adófelajánlásból párttámogatás: nem jött be


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olaszországban a jövedelemadó 2 ezrelékét pártnak lehet fölajánlani, de ez szinte senkit nem érdekel.


Kudarcot vallott Olaszországban a politikai pártok adófelajánlásokkal való támogatása; kevesebb mint 17 ezer olasz ajánlotta fel jövedelemadója két ezrelékét a pártoknak.

Az olasz pártok költségvetési finanszírozásának rendszerét az Enrico Letta vezette kormány 2014 februárjában módosította. Ennek értelmében 2017-re teljesen megszűnik az államkasszából történő támogatásuk, akkortól csak tagdíjból és magánadományokból tarthatják fenn magukat.

Tavalytól az adófizetők jövedelemadójuk két ezrelékével is segíthetik a pártokat. A 2014-es adatok szerint azonban a kísérlet kudarcba fulladt, csak 16 ezer 518 olasz adófizető élt ezzel a lehetőséggel – írta a Corriere della Sera című napilap. A felajánlott végösszeg is csekély lett: 325 ezer euró (több mint 97 millió forint). A pártokat támogató adófizetők többsége, több mint tízezren a kormányon levő Demokrata Pártnak (PD) ajánlottak fel összesen mintegy 200 ezer eurót. A második az Északi Liga lett, amelyet kevesebb mint 2000 adófizető támogatott. A harmadik a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) párt, valamivel több mint 1500 támogatóval. A negyedik pedig a Hajrá Olaszország (FI), Silvio Berlusconi pártja 829 adófizetőtől kapott pénzt.

Elemzők szerint az olaszok nem akarják elárulni, melyik párttal szimpatizálnak, főleg nem az adóbevallásukban. Idén májustól az olaszok fizetős sms-üzenettel is finanszírozhatják a pártokat.

A pártok az utóbbi húsz év alatt mintegy 2,7 milliárd eurónak megfelelő összeget kaptak a költségvetésből a parlamenti, helyhatósági és az európai parlamenti választások költségeinek fedezésére. Ennek nagy része azonban nem kampánykiadásokra ment el, hanem a pártkasszákban maradt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.