Hiába erősített az APEH, kevesebb adót fizettünk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2009-ben jelentősen visszaestek az adójellegű bevételek, amit az APEH elsősorban a gazdasági válságra vezet vissza. A hivatal szerint a recesszió hatását meggyőzően bizonyítja a társasági adóból származó bevételek 20 százalékos visszaesése is.

Az APEH által kezelt államháztartási bevételek összességében mintegy 5 százalékkal maradtak el az előző évi teljesítéstől. A bevételek csökkenésében szerepet játszott a gazdasági válság, de az adóterhelés szerkezetének évközi átalakítása is, közölte a hatóság. Az APEH adójellegű bevétele 2009-ben – a magánnyugdíj pénztárak részére beszedett 354,5 milliárd forinton túlmenően – összességében 8341 milliárd forint volt, amely az államháztartás adójellegű bevételeinek 81 százaléka.
A kiemelt adókból és járulékokból 2009. évben 5,1 százalékkal, 429,7 milliárd forinttal kevesebb bevétel folyt be, mint az előző évben. A mérséklődés döntően a gazdasági válság és az évközi adópolitikai intézkedések hatásait jelzi. A személyi jövedelemadó bevételek alakulását a gazdasági válság miatti kedvezőtlen munkaerőpiaci folyamatok, és a jogszabályváltozásokból eredő bevételkiesés befolyásolták. Ezek következtében a 2009. évi nettó 1874,2 milliárd forint bevétel 124,6 milliárd forinttal alacsonyabb lett, mint az előző évben.

Az általános forgalmi adóból 2168,5 milliárd forint nettó bevétel származott, amely 2,6 százalékkal, 54,4 milliárd forinttal haladja meg a 2008. évi bevételt. Az eredmény annak tulajdonítható, hogy a befizetések kisebb mértékben estek vissza, mint a visszaigénylések, másrészt a kulcsváltozás hatása – aszimmetrikusan – először a fizetendő adó emelkedésében jelentkezik. A társasági adóból származó bevételekben tükröződik legélesebben a gazdasági válság hatása. A 2009. évi nettó 385,5 milliárd forint bevétel több mint 20 százalékkal, közel 102 milliárd forinttal maradt el az előző évitől. Az egyszerűsített vállalkozói adó bevétele – a bázissal azonos adókulcs mellett is – növekedett (166,5 milliárdról 169,7 milliárdra).

Az APEH számláin megjelenő társadalombiztosítási járulékból az előző évhez viszonyítva 198,7 milliárd forinttal kevesebb, összesen 2993 milliárd bevétel képződött. E bevételek visszaesésében a reálgazdasági folyamatok mellett a 2009. július 1-jétől hatályos kedvezményes járulékkulcs bevezetése is közrejátszott. Annak ellenére, hogy az előző évhez képest közel 25 százalékkal több (összesen mintegy 1,2 millió darab) illeték fizetési meghagyás került kibocsátásra, a befolyt illetékbevételek mérséklődtek.

A cikk teljes terjedelemben elolvasható a Menedzsmentfórum honlapján.

Forrás: Menedzsmentfórum


Kapcsolódó cikkek

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.