Számok nélkül ígért új adórendszert Orbán Viktor


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem emelik meg a nyugdíjkorhatárt, viszont nőni fog az orvosok fizetése és a rendőrök létszáma – ígérte keddi tévéinterjújában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A TV2-nek adott interjúban a miniszterelnök-jelölt a családokat és a kisvállalatokat segítő adórendszert ígért, de jelezte: nem tud konkrét számokat mondani, mert nem ismeri pontosan a gazdaság helyzetét. Orbán kijelentette: számokat, százalékokat és milliárdokat soha nem fog mondani a kampány során.

Újabb konkrét választási ígéreteket tett keddi televíziós interjújában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki ezúttal a TV2-nek beszélt pártja terveiről. A miniszterelnök-jelölt többek között az adókulcsokról, az állami megrendelésekről és a cigányok integrációjáról beszélt, de ismét jelezte: nem ismeri pontosan a gazdaság helyzetét, ezért nem tud pontos számokat mondani.

Orbán a TV2 Tények című hírműsorának adott interjúban azt mondta, a Fidesz mérete alapján akar különbséget tenni a vállalkozások között, és alacsonyabb adókulcsot alkalmazna a kis- és középvállalkozásokra. A vállalatokat azzal segítenék, hogy az állami megrendelések kifizetésének határidejét a jelenlegi 90-120 napról előbb 30, majd 8 napra csökkentenék. A pártelnök közölte azt is, hogy a családok számára kedvező adókulcsokat akarnak bevezetni, vagyis nem támogatják az egykulcsos rendszert: azoknak, akik gyermeket nevelnek, ugyanolyan jövedelem után kevesebb adót kell fizetniük -mondta Orbán.

A Fidesz által tervezett adócsökkentés mértékéről azt mondta: nagyon csökkentenék az adókat, amennyire csak lehet. Mikor azonban a műsorvezető konkrét számokra kérdezett, Orbán közölte: százalékok, határidőket, milliárdokat sem most, sem a későbbiekben nem fog mondani a kampány során, mert nem akar össze-vissza ígérgetni, számokkal dobálózni. Mint mondta, nem tartja valósnak azokat az adatokat, amelyeket a kormány megoszt az országgal, és amíg nem tudják, mennyi csontváz van a szekrényben, nem is tudnak ilyen részletekbe belemenni.

(Bajnai Gordon kormányfő korábban ugyanezt a kifejezést használva kijelentette: nincsenek csontvázak a szekrényben, és a kormány lehetőséget fog biztosítani a pártoknak, hogy belenézhessenek a költségvetési számokba. A Fidesz ezzel a lehetőséggel nem élt, szerintük ugyanis fiktív számokról van szó.)

A politikus megismételte a kórházi várólisták megfelezéséről és a rendőrök létszámának növeléséről tett ígéretét, amelyekről hétfői interjújában a Hír TV-nek beszélt. Fel kell emelni az orvosok és ápolók fizetését – mondta, de nem fejtette ki, hogy mekkora emelést tart szükségesnek. Viszont hozzátette, nem csupán emelni akarják a rendőrök számát, de minden településre körzeti megbízottat akarnak állítani.

A cigányság integrációjáról az interjúban Orbán azt mondta, hogy rövid távon közmunkában és új munkahelyekben, hosszú távon az oktatásban látja a megoldást. A pártelnök azt is megígérte, hogy a Fidesz nem fogja megemelni a nyugdíjkorhatárt, mivel szerintük erre nincs szükség. Mivel szerinte jelenleg a létfenntartás is gondot okoz a nyugdíjasoknak, ezért nem nyugdíjmodellekben kell gondolkodni, hanem az itt és most élő nyugdíjasokkal kell foglakozni – mondta. Kijelentette: a Fidesz garanciát vállal a nyugdíjának reálértékének megőrzésére. Arról is beszélt, hogy kormányra kerülése esetén lesz számonkérés, de az nem pozíciókhoz, hanem döntésekhez fog kötődni.

(Az interjút teljes terjedelmében a TV2 honlapján nézheti végig.)

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.