Számok nélkül ígért új adórendszert Orbán Viktor


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem emelik meg a nyugdíjkorhatárt, viszont nőni fog az orvosok fizetése és a rendőrök létszáma – ígérte keddi tévéinterjújában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A TV2-nek adott interjúban a miniszterelnök-jelölt a családokat és a kisvállalatokat segítő adórendszert ígért, de jelezte: nem tud konkrét számokat mondani, mert nem ismeri pontosan a gazdaság helyzetét. Orbán kijelentette: számokat, százalékokat és milliárdokat soha nem fog mondani a kampány során.

Újabb konkrét választási ígéreteket tett keddi televíziós interjújában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki ezúttal a TV2-nek beszélt pártja terveiről. A miniszterelnök-jelölt többek között az adókulcsokról, az állami megrendelésekről és a cigányok integrációjáról beszélt, de ismét jelezte: nem ismeri pontosan a gazdaság helyzetét, ezért nem tud pontos számokat mondani.

Orbán a TV2 Tények című hírműsorának adott interjúban azt mondta, a Fidesz mérete alapján akar különbséget tenni a vállalkozások között, és alacsonyabb adókulcsot alkalmazna a kis- és középvállalkozásokra. A vállalatokat azzal segítenék, hogy az állami megrendelések kifizetésének határidejét a jelenlegi 90-120 napról előbb 30, majd 8 napra csökkentenék. A pártelnök közölte azt is, hogy a családok számára kedvező adókulcsokat akarnak bevezetni, vagyis nem támogatják az egykulcsos rendszert: azoknak, akik gyermeket nevelnek, ugyanolyan jövedelem után kevesebb adót kell fizetniük -mondta Orbán.

A Fidesz által tervezett adócsökkentés mértékéről azt mondta: nagyon csökkentenék az adókat, amennyire csak lehet. Mikor azonban a műsorvezető konkrét számokra kérdezett, Orbán közölte: százalékok, határidőket, milliárdokat sem most, sem a későbbiekben nem fog mondani a kampány során, mert nem akar össze-vissza ígérgetni, számokkal dobálózni. Mint mondta, nem tartja valósnak azokat az adatokat, amelyeket a kormány megoszt az országgal, és amíg nem tudják, mennyi csontváz van a szekrényben, nem is tudnak ilyen részletekbe belemenni.

(Bajnai Gordon kormányfő korábban ugyanezt a kifejezést használva kijelentette: nincsenek csontvázak a szekrényben, és a kormány lehetőséget fog biztosítani a pártoknak, hogy belenézhessenek a költségvetési számokba. A Fidesz ezzel a lehetőséggel nem élt, szerintük ugyanis fiktív számokról van szó.)

A politikus megismételte a kórházi várólisták megfelezéséről és a rendőrök létszámának növeléséről tett ígéretét, amelyekről hétfői interjújában a Hír TV-nek beszélt. Fel kell emelni az orvosok és ápolók fizetését – mondta, de nem fejtette ki, hogy mekkora emelést tart szükségesnek. Viszont hozzátette, nem csupán emelni akarják a rendőrök számát, de minden településre körzeti megbízottat akarnak állítani.

A cigányság integrációjáról az interjúban Orbán azt mondta, hogy rövid távon közmunkában és új munkahelyekben, hosszú távon az oktatásban látja a megoldást. A pártelnök azt is megígérte, hogy a Fidesz nem fogja megemelni a nyugdíjkorhatárt, mivel szerintük erre nincs szükség. Mivel szerinte jelenleg a létfenntartás is gondot okoz a nyugdíjasoknak, ezért nem nyugdíjmodellekben kell gondolkodni, hanem az itt és most élő nyugdíjasokkal kell foglakozni – mondta. Kijelentette: a Fidesz garanciát vállal a nyugdíjának reálértékének megőrzésére. Arról is beszélt, hogy kormányra kerülése esetén lesz számonkérés, de az nem pozíciókhoz, hanem döntésekhez fog kötődni.

(Az interjút teljes terjedelmében a TV2 honlapján nézheti végig.)

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.