HIPA-könnyítés KKV-knak 2021-ben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2021-es adóévre helyi iparűzési adókönnyítést kapnak a 4 milliárd forint árbevétel vagy mérlegfőösszeg alatti kkv-k. Várhatóan a 3.000 legnagyobb magyar cégen kívül minden társaságot érinthet a hipa-fizetési könnyítés, február 25-ig kell a hipa-kedvezményre az igénylést benyújtani.

A 2020. december 22-én megjelent kormányrendelet alapján két hipa könnyítés bevezetésére került sor a 2021-ben végződő adóéveket illetően:

  1. A hipa-mérték 1 százalékra csökken, abban az esetben, ha a helyi iparűzési adó kulcsa 1 százaléknál magasabb mértékű egy településen.
  2. A 2021-ben esedékes hipa adóelőlegek megfeleződnek.

A hipa-kedvezmény a már évek óta működő cégeken, vállalkozásokon túl a tevékenységüket 2021. január 1-jét követően megkezdő, eltérő üzleti éves kkv-kra is kiterjed. A helyi iparűzési adó könnyítés nem automatikus, ezt a társaságoknak igényelniük kell!

Kik vehetik igénybe a hipa-kedvezményt?

A Kormányrendelet részben saját feltételrendszert szab meg arra vonatkozóan, hogy mely cégek vehetik igénybe a hipa-kedvezményt, részben pedig visszautal a KKV törvényre. Így a hipa-kedvezmény nem valamennyi kkv-ra (mikro-, kis – és középvállalkozásra) vonatkozik, hanem a szabályozás által meghatározott kkv-körre.

  • A kedvezményre az a vállalkozó jogosult, aki kkv-nak minősül és az árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 milliárd forintot. Azaz a kormányrendelet jelentősen csökkenti az árbevétel és mérlegfőösszeg limitet (ami a KKV törvény szerint 50 millió euró árbevételt és 43 millió mérlegfőösszeget jelent),ezzel azonban csak a 3.000 legnagyobb hazai adózót zárja ki a hipa-kedvezményezetti körből. Vagyis a kkv-szektor túlnyomó része jogosult lesz a 2021 évi hipa-kedvezményre.
  • A létszámfeltétel tekintetében a rendelet nem tartalmaz szűkítést, így e tekintetben a KKV törvény szerinti 250 fős limitnek kell megfelelni a hipa-kedvezményhez.
  • Azon vállalkozásoknak, amelyeknek kapcsolódó és/vagy partnervállalkozásai vannak, a fenti számadatokat a KKV törvény összeszámítási szabálya alapján konszolidáltan kell figyelembe venniük a hipa-kedvezmény szempontjából.

iparűzési

Melyik adóéveket érinti a hipa-könnyítés?

  • Az éves helyi iparűzési adófizetési kötelezettség tekintetében a 2021-ben végződő adóéveket kell figyelembe venni az évek óta működő cégeknél. Ez lehet 2021-ben végződő eltérő üzleti év, illetve 2021. december 31-én végződő normál üzleti év. Azaz, a hipa-könnyítés kedvező szabálya nem vonatkozik a 2020. december 31-én záródó normál üzleti évre, valamint a tavaly véget ért eltérő üzleti évekre sem.
  • A hipa-kedvezmény vonatkozik továbbá a 2019-ces adókötelezettség alapján fizetendő, de 2021-ben esedékessé váló hipa adóelőlegekre, valamint a 2020-as kötelezettség alapján számolt második hipa-előlegre is. Ezek a hipa fizetési kötelezettségek a Kormányrendelet értelmében megfeleződnek.

A tevékenységüket idén megkezdő, eltérő üzleti éves cégek a hipa-kedvezményt a 2021-ben kezdődő adóévben vehetik igénybe.

Hogyan számoljunk a hipa kedvezmény szempontjából?

  • A nettó árbevételre, mérlegfőösszegre és létszámra vonatkozó értékeket a 2021. január 1-jén rendelkezésre álló utolsó elfogadott beszámoló/konszolidált beszámoló alapján (ez alapesetben a 2019-ces üzleti év beszámolója),elfogadott beszámoló hiányában a becsült adatok alapján kell vizsgálni.
  • Az éves beszámolóval/konszolidált beszámolóval nem rendelkező, újonnan, vagy 2019 után alapított vállalkozások esetében a tárgyévre vonatkozó üzleti tervet/nyilvántartásokat illetve becsült adatokat kell figyelembe venni.

Hogyan lehet igényelni a hipa-kedvezményt?

Figyelem! Az előző feltételeken túl, bonyolult támogatáshalmozódási és egyéb elvárásoknak is meg kell felelniük a kedvezményt igénybe venni szándékozó vállalkozásoknak. A hipa-kedvezmény azonban a fentiekben részletezett komplex feltételrendszernek való megfelelés esetén sem jár automatikusan!

A hipa-kedvezmény igénybevételének szándékát 2021. február 25-ig jelezni kell az önkormányzati adóhatóság felé a 21NYHIPA nyomtatványon.

A könnyítés igénybevételéhez szükséges feltételrendszer fennállásának vizsgálata, a kkv státusz besorolásának mérlegelése, a kedvezmény igénybevételéhez szükséges adminisztratív feladatok ellátása kapcsán (pl. telephelybejelentés) hipa szakértőinkhez fordulhat.

A bejegyzés szerzője Varga Diána, az RSM  adóüzletágának vezető menedzsere. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.