Hogyan alakulhat át a kata?


Akár az ekhohoz hasonló megoldással is megváltoztathatják a kisadózók tételes adóját, de a szakmák körét is szűkíthetik – írja a VG.hu.

Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvédje a VG.hu-nak a kata módosítása kapcsán elmondta, elképzelhető, hogy a jogalkotó a minimálbér összegéig alkalmazza a fő szabály szerinti munkabér adózását, és csak az afeletti részre engedélyezi a vállalkozói jövedelemre vonatkozó tételes adókat.

Szerint az ekhohoz hasonlító megoldás mellett az is lehetséges, hogy a katát választók körét azokra a szakmákra szűkítik, amelyekre a jogalkotó eredetileg is gondolt a kedvezményes adózás kapcsán, esetleg éppen fordítva, megnevesítve és kizárva azokat a munkaköröket, amelyekben jellemzően a rejtett munkavállalást tapasztalják.


Kapcsolódó cikkek

2023. február 1.

Ingatlanok adózása: záródó kiskapu az illetékfizetésnél

Az ingatlanfejlesztési projektek tekintetében is jelentősebb változások léptek életbe a 2023. évi adótörvény módosító jogszabályai alapján. Elsősorban az általános forgalmi adó esetében találunk olyan szabályokat, amelyek könnyítéseket tartalmaznak. Ilyen például az új lakás értékesítésekhez kapcsolódó 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának meghosszabbítása, ugyanakkor az illetékek esetében gyakorlatilag az utolsó kiskaput is bezárta a jogalkotó. A legfontosabb, ingatlanokat érintő változásokat a WTS Klient adószakértője, Gyányi Tamás foglalta össze.