Hogyan alakulhat át a kata?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akár az ekhohoz hasonló megoldással is megváltoztathatják a kisadózók tételes adóját, de a szakmák körét is szűkíthetik – írja a VG.hu.

Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvédje a VG.hu-nak a kata módosítása kapcsán elmondta, elképzelhető, hogy a jogalkotó a minimálbér összegéig alkalmazza a fő szabály szerinti munkabér adózását, és csak az afeletti részre engedélyezi a vállalkozói jövedelemre vonatkozó tételes adókat.

Szerint az ekhohoz hasonlító megoldás mellett az is lehetséges, hogy a katát választók körét azokra a szakmákra szűkítik, amelyekre a jogalkotó eredetileg is gondolt a kedvezményes adózás kapcsán, esetleg éppen fordítva, megnevesítve és kizárva azokat a munkaköröket, amelyekben jellemzően a rejtett munkavállalást tapasztalják.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.

2024. április 18.

Kapcsolt vállalkozások közötti ingyenes juttatások a társasági adóban

Az ellenérték nélkül adott támogatások, juttatások, térítés nélkül átadott (pénz)eszközök vonatkozásában a Tao-törvény különbséget tesz atekintetben, hogy az ingyenes átadás adománynak minősül-e, és ha nem, a támogató oldaláról vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek tekinthető-e. Elmerülünk a részletekben.