Hosszú lejáratú hitel a kkv-szektornak és az önkormányzatoknak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. június 28.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kis- és középvállalati (kkv) szektornak 15 éves, az önkormányzatoknak 25 éves kedvezményes kamatozású hitelt tud nyújtani a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – mondta Czirják Sándor vezérigazgató csütörtökön Budapesten, az MFB 15 éves évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

“”Az MFB nem állami forrásokat használ fel, hanem piaci forrásokat gyűjt, igaz, mint állami garanciával rendelkező pénzintézet a legjobb adósnak számít, így igen kedvező feltétekkel jut hozzá hitelekhez a pénzpiacon”” – mondta Czirják Sándor. Hozzátette: az elmúlt évben összesen 4 milliárd eurónak megfelelő összeget helyezett ki magyar vállalkozásoknak és önkormányzatoknak a pénzintézet.

A kkv szektor tőkehiányos, ezért az MFB egyik fő feladata, hogy hosszabb távú, alacsony kamatozású hitelekkel segítse ezeket a vállalkozásokat – mondta. A “”Sikeres Magyarországért”” program keretében 4.600 vállalkozás csaknem 287 milliárd forint hitelhez jutott – sorolta az adatokat a vezérigazgató. Elmondta azt is, hogy ugyanennek a programnak a keretében 1.215 önkormányzat 109 milliárd forint hitelt vehetett fel. A most futó “”Sikeres Magyarországért”” hitelprogramok 2013-ig élnek – jelezte Czirják Sándor, aki beszámolt arról is, hogy a kkv szektor tagjai számára eddig nyújtott 15 éves futamidejű, kedvezményes kamatozású hitelek, egyenként 1 milliárd forintos limitjét 3 milliárdra emelte az MFB, annak is köszönhetően, hogy a Hitelgarancia Zrt. kiterjesztette a garanciát. A 25 éves futamidejű önkormányzati hitelt 3-5 éves türelmi idő mellett lehet igénybe venni – tette hozzá.

Az MFB-nek kiemelt szerepe van abban, hogy a 8.000 milliárd forint EU-s forrást hatékonyan használják fel a magyar vállalkozások és önkormányzatok – mondta a bankot köszöntő beszédében Veres János. A pénzügyminiszter szerint a rendelkezésre álló hitelek gyorsíthatják a gazdaság fejlődését és ezáltal az országnak az EU átlagához való felzárkózását.

A gazdaságban a versenyző piacgazdasággá való átalakulás már megtörtént, az állam átalakulása azonban nem követte ezt, ezért van szükség a reformokra, illetve azok gyorsítására – jelezte a pénzügyminiszter.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek:


Közeledik a transzferár-nyilvántartás határideje
2021. március 2.

Idén legkésőbb május végéig kell eleget tenniük a transzferár dokumentáció készítési kötelezettségüknek azoknak a vállalatoknak, akik a naptári évvel megegyező üzleti évvel rendelkeznek.

Brexit – így alakuk a magánszemélyek adózása
2021. március 2.

Cikksorozatunkban témakörönként végigvesszük a Brexit okozta változásokat az egyes adónemeket, egyéb közterheket, vámokat érintően. Elemzéseinket egy mindenkihez nagyon közel álló területtel kezdjük: a magánszemélyek személyi jövedelemadózásával.

NAV: március 15-től lesznek elérhetőek az szja-bevallási tervezetek
2021. március 1.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve automatikusan készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ezáltal a NAV-hoz nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni, hanem az adózónak kell megőriznie azokat az öt éves elévülési idő végéig.