Hosszú lejáratú hitel a kkv-szektornak és az önkormányzatoknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kis- és középvállalati (kkv) szektornak 15 éves, az önkormányzatoknak 25 éves kedvezményes kamatozású hitelt tud nyújtani a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – mondta Czirják Sándor vezérigazgató csütörtökön Budapesten, az MFB 15 éves évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

„”Az MFB nem állami forrásokat használ fel, hanem piaci forrásokat gyűjt, igaz, mint állami garanciával rendelkező pénzintézet a legjobb adósnak számít, így igen kedvező feltétekkel jut hozzá hitelekhez a pénzpiacon”” – mondta Czirják Sándor. Hozzátette: az elmúlt évben összesen 4 milliárd eurónak megfelelő összeget helyezett ki magyar vállalkozásoknak és önkormányzatoknak a pénzintézet.

A kkv szektor tőkehiányos, ezért az MFB egyik fő feladata, hogy hosszabb távú, alacsony kamatozású hitelekkel segítse ezeket a vállalkozásokat – mondta. A „”Sikeres Magyarországért”” program keretében 4.600 vállalkozás csaknem 287 milliárd forint hitelhez jutott – sorolta az adatokat a vezérigazgató. Elmondta azt is, hogy ugyanennek a programnak a keretében 1.215 önkormányzat 109 milliárd forint hitelt vehetett fel. A most futó „”Sikeres Magyarországért”” hitelprogramok 2013-ig élnek – jelezte Czirják Sándor, aki beszámolt arról is, hogy a kkv szektor tagjai számára eddig nyújtott 15 éves futamidejű, kedvezményes kamatozású hitelek, egyenként 1 milliárd forintos limitjét 3 milliárdra emelte az MFB, annak is köszönhetően, hogy a Hitelgarancia Zrt. kiterjesztette a garanciát. A 25 éves futamidejű önkormányzati hitelt 3-5 éves türelmi idő mellett lehet igénybe venni – tette hozzá.

Az MFB-nek kiemelt szerepe van abban, hogy a 8.000 milliárd forint EU-s forrást hatékonyan használják fel a magyar vállalkozások és önkormányzatok – mondta a bankot köszöntő beszédében Veres János. A pénzügyminiszter szerint a rendelkezésre álló hitelek gyorsíthatják a gazdaság fejlődését és ezáltal az országnak az EU átlagához való felzárkózását.

A gazdaságban a versenyző piacgazdasággá való átalakulás már megtörtént, az állam átalakulása azonban nem követte ezt, ezért van szükség a reformokra, illetve azok gyorsítására – jelezte a pénzügyminiszter.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.