Igazságtalan uniós borreform-tervezet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az eladhatatlan rengeteg rossz bor helyett kevesebb, de jó minőségű bor készítése a célja az uniós borreformnak, ami a korábbi terveknél várhatóan enyhébb lesz. Az új tervezet szerint 400 ezerről 200 ezerre csökkenne a kivágandó szőlőterület nagysága, és 120 millió eurót biztosítanának piaci promócióra. A magyar álláspont szerint a közösségi támogatásoknak elsősorban a szerkezetátalakítást, a strukturális problémákból adódó borfeleslegek megszüntetését kell szolgálniuk, aminek lehetőségét a tervezetben nem látja az agrártárca.

Russell Mildon, az Európai Bizottság mezőgazdasági főigazgatóságának témáért felelős igazgatója ismertette az európai borrendtartás új tervezetét. Ennek lényege: 400 ezer hektárról 200 ezer hektárra csökkenne a kivágandó szőlőterület nagysága. Emellett a kivágás körülményeinek meghatározásakor a tagállamok is beleszólást kaphatnának ebbe az ügybe. Továbbá 120 millió eurót biztosítanának piaci promócióra a harmadik országba irányuló export tekintetében. Fennmaradna továbbá az import mustból való borok készítésének tilalma is, ezt korábban engedélyezték volna – adja hírül az MTI.

Az unió mezőgazdasági főigazgatóságának igazgatója azzal indokolta a borpiaci rendtartás reformját, hogy az unióban nagy a bor túltermelés, azaz szerinte ha nem kerülne sor a kiigazításra, 2010-re az unió bortermelésének 15 százalékát tennék ki éves szinten az eladatlan készletek. Annak érdekében, hogy ez ne következzen be, az évi 1,3 milliárd eurós költségvetést a következő években úgy szeretnék felosztani, hogy a kivágás finanszírozására évi 12 százalékot, a nemzeti intézkedések forrásaként 62 százalékot, míg a borrégiók vidékfejlesztésére 21 százalékot biztosítanának. A nemzeti intézkedések finanszírozásán belül 9 százalék jutna a promóció, a marketingbüdzsé finanszírozására.

Az ismertetésen a magyar szakemberek úgy vélték, hogy a forrásfelosztás továbbra is az unió régi tagállamainak kedvezne, ezért azt hangoztatták, hogy ezt a felosztást meg kellene változtatni. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egyetért azzal, hogy határozott és átfogó reformra van szükség az unió borpiacán, mivel az európai szőlő- és bortermelés mély strukturális és versenyképességi válságban van – tájékoztatták a szerdán az MTI-t az agrártárcánál. A támogatások történelmi alapon történő újraelosztása diszkriminatív, rendkívül hátrányos és igazságtalan a 2004-ben és a 2007-ben csatlakozott 12 tagállam szőlő- és borágazatára nézve, mert részükre nem biztosítja a szükséges forrásokat a szerkezetátalakításra, a versenyképesség feltételeinek javítására. A tervezet jelenlegi formájában konzerválja az Európai Unió strukturális problémáit, nem ösztönöz szerkezeti változásokra. Az FVM ugyanakkor üdvözli az EU Bizottságának javaslatát az eredetvédelemre vonatkozó szabályok egyszerűsítésére, a harmadik országokra koncentráló marketingtevékenység megteremtésére és támogatására. Pozitívan értékelhető a korábban megismert javaslatokhoz képest, hogy az Európai Unió területén a szőlőültetvények támogatás melletti kivágására korábban javasolt 400.000 hektár helyett a tervezet 200.000 hektárt tartalmaz.

A magyar kormány a tervezet részletes tanulmányozását követően és a szakmai szervezetekkel történt egyeztetések eredményeként fogja kialakítani Magyarország hivatalos álláspontját az Európai Unió borpiaci reformjának tervezetével kapcsolatban.

A tervezetet a bizottság szerdán fogadja el az igazgató szerint és miután a javaslatot az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa is véleményezte, elfogadta, jövő év nyár végén léphetne ténylegesen életbe a borpiaci reform.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.