Igazságtalan uniós borreform-tervezet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az eladhatatlan rengeteg rossz bor helyett kevesebb, de jó minőségű bor készítése a célja az uniós borreformnak, ami a korábbi terveknél várhatóan enyhébb lesz. Az új tervezet szerint 400 ezerről 200 ezerre csökkenne a kivágandó szőlőterület nagysága, és 120 millió eurót biztosítanának piaci promócióra. A magyar álláspont szerint a közösségi támogatásoknak elsősorban a szerkezetátalakítást, a strukturális problémákból adódó borfeleslegek megszüntetését kell szolgálniuk, aminek lehetőségét a tervezetben nem látja az agrártárca.

Russell Mildon, az Európai Bizottság mezőgazdasági főigazgatóságának témáért felelős igazgatója ismertette az európai borrendtartás új tervezetét. Ennek lényege: 400 ezer hektárról 200 ezer hektárra csökkenne a kivágandó szőlőterület nagysága. Emellett a kivágás körülményeinek meghatározásakor a tagállamok is beleszólást kaphatnának ebbe az ügybe. Továbbá 120 millió eurót biztosítanának piaci promócióra a harmadik országba irányuló export tekintetében. Fennmaradna továbbá az import mustból való borok készítésének tilalma is, ezt korábban engedélyezték volna – adja hírül az MTI.

Az unió mezőgazdasági főigazgatóságának igazgatója azzal indokolta a borpiaci rendtartás reformját, hogy az unióban nagy a bor túltermelés, azaz szerinte ha nem kerülne sor a kiigazításra, 2010-re az unió bortermelésének 15 százalékát tennék ki éves szinten az eladatlan készletek. Annak érdekében, hogy ez ne következzen be, az évi 1,3 milliárd eurós költségvetést a következő években úgy szeretnék felosztani, hogy a kivágás finanszírozására évi 12 százalékot, a nemzeti intézkedések forrásaként 62 százalékot, míg a borrégiók vidékfejlesztésére 21 százalékot biztosítanának. A nemzeti intézkedések finanszírozásán belül 9 százalék jutna a promóció, a marketingbüdzsé finanszírozására.

Az ismertetésen a magyar szakemberek úgy vélték, hogy a forrásfelosztás továbbra is az unió régi tagállamainak kedvezne, ezért azt hangoztatták, hogy ezt a felosztást meg kellene változtatni. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egyetért azzal, hogy határozott és átfogó reformra van szükség az unió borpiacán, mivel az európai szőlő- és bortermelés mély strukturális és versenyképességi válságban van – tájékoztatták a szerdán az MTI-t az agrártárcánál. A támogatások történelmi alapon történő újraelosztása diszkriminatív, rendkívül hátrányos és igazságtalan a 2004-ben és a 2007-ben csatlakozott 12 tagállam szőlő- és borágazatára nézve, mert részükre nem biztosítja a szükséges forrásokat a szerkezetátalakításra, a versenyképesség feltételeinek javítására. A tervezet jelenlegi formájában konzerválja az Európai Unió strukturális problémáit, nem ösztönöz szerkezeti változásokra. Az FVM ugyanakkor üdvözli az EU Bizottságának javaslatát az eredetvédelemre vonatkozó szabályok egyszerűsítésére, a harmadik országokra koncentráló marketingtevékenység megteremtésére és támogatására. Pozitívan értékelhető a korábban megismert javaslatokhoz képest, hogy az Európai Unió területén a szőlőültetvények támogatás melletti kivágására korábban javasolt 400.000 hektár helyett a tervezet 200.000 hektárt tartalmaz.

A magyar kormány a tervezet részletes tanulmányozását követően és a szakmai szervezetekkel történt egyeztetések eredményeként fogja kialakítani Magyarország hivatalos álláspontját az Európai Unió borpiaci reformjának tervezetével kapcsolatban.

A tervezetet a bizottság szerdán fogadja el az igazgató szerint és miután a javaslatot az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa is véleményezte, elfogadta, jövő év nyár végén léphetne ténylegesen életbe a borpiaci reform.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. április 22.

Árfolyam az áfában (XI. rész)

Az alkalmazandó árfolyam szolgáltatásimportnál eltér attól függően, hogy az ügylet teljesítési helyére milyen jogszabályi rendelkezés vonatkozik, míg adómentes Közösségen belüli termékértékesítés esetén a Közösségen belüli termékbeszerzéshez hasonlóan alakul. Az Áfa tv. 58. §-ának hatálya alá tartozó ügyletekre speciális árfolyamszabály irányadó.