Így ellenőriz idén a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette a 2015. évi ellenőrzési feladatok végrehajtásához szükséges irányelveket és célokat. Az adóhatóság elsődleges célja idén a csalási struktúrák és az ezekben érintett adózók feltárása, de kiemelten figyelik az online pénztárgépeket és az EKAER-rendszer segítségével az árumozgásokat is.


Általános forgalmi adó

Az adóhatóság honlapján olvasható tájékoztató szerint az idei áfaellenőrzések elsődleges célja a legjellemzőbb csalási struktúrák és az abban érintett adózók feltárása, az elmaradt adókötelezettségek megállapítása, szankcionálása ésszükség esetén büntetőjogi felelősségre vonás  kezdeményezése.

A tájékoztató szerint a NAV idán kiemelt figyelmet fordít az Áfa- és jövedelemadó bevallások összhangjának hiányára, láncügyletek gyors feltárására. Fokozottabban vizsgálják majd az értékesítési láncolat közbenső szereplőit, az EKAER-rendszer segítségével pedig az áruk mozgatásával összefüggő visszaélések visszaszorítása is az egyik legfontosabb idei célkitűzés.

Fokozott ellenőrzésre számíthatnak atermékértékesítésről vagy szolgáltatásnyújtásról bizonylat kiállítást elmulasztók, az adóminimalizálók, a szervezett csalásban résztvevő, fiktív számlát kibocsátó vállalkozások és az azokat irányítók, valamint az elektronikus kereskedelem szereplői – áll a tájékoztatóban.

Társasági adó

A társasági adóval kapcsolatos ellenőrzések fő célja az adóalap védelme. Az ellenőrzések során a NAV főként az indokolatlanul elszámolt költség-, ráfordításelemeket,  az adóalap módosító tételeket, a beruházásnak minősülő tételek elszámolásának helytállóságát, az agresszív adótervezést vizsgálja majd és kiemelt figyelmet fordít a transzferárak ellenőrzésére is.

Vizsgálják a támogatások felhasználását, szabályszerű igénybevételét is. Ide tartozik többek közt a fejlesztési adókedvezmény, a látvány-csapatsportok támogatása és az előadó-művészeti szervezet támogatása is.

Személyi jövedelemadó

Az adóhatóság tájékoztatőja szerint az szja-val kapcsolatosan az ellenőrzések elsődleges célja a jelentős jövedelmeket eltitkoló magánszemélyek vizsgálata. Közéjük tartoznak a jelentős kockázatot hordozó társaságok magánszemély tagjai, a vállalkozások pénzforgalmi számlájáról jelentős összegű készpénzt felvevő, de annak vállalkozási célú felhasználását igazolni nem képes, az adócsalás gyanús ügyletekkel érintett magánszemélyek, illetve a csőd-, a felszámolási és a kényszertörlési eljárások alá kerülő adózók vagyonát vagy jelentős jövedelmeket eltitkoló magánszemélyek.

A NAV figyelmére számíthatnak bevallási kötelezettségeiket nem teljesítő, atöbb éve veszteséges, de jelentős beruházást végrehajtó egyéni vállalkozók, a kiskereskedők, ha árbevételük és az értékesített készlet értéke aránytalan,, illetve azok az aktív korú egyéni vállalkozók is, akikről nem áll az adóhatóság rendelkezésére jövedelem információ.

Szintén kiemelten vizsgálja majd a NAV a bevallás benyújtását elmulasztó, vagy a jövedelmükett minimalizáló őstermelőket is.

Az egyes adónemektől független ellenőrzések többek közt az árumozgások valós idejű ellenőrzésére (EKAER), az online pénztárgépek használatának, és a készpénzforgalom ellenőrzésének szigorítására fókuszálnak 2015-ben – áll a NAV tájékoztatójában.

Az ellemőrizendő főbb tevékenységi körökről és az ellenőrzések további részleteiről itt tájékozódhat.
 

Számlakiállítás és elektronikus számlázás a gyakorlatban –

Második, átdolgozott kiadás

A szerzők a számla és egyéb bizonylatok kiállításának, valamint az elektronikus számlázásnak az alapvető szabályait foglalják össze.

További információ és megrendelés >>


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.