Így kell bevallani az iparűzési adót (x)

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. március 29.
Rovat:

Részletesen, példákkal illusztrálva mutatja be az Adó szaklap, miként kell bevallani az iparűzési adót. Az Adó szaklap 2018/5-ös számát itt vásárolhatja meg.


Az adó szaklap friss számának Az iparűzési adó bevallása a 2017-ben kezdődő adóévre című cikke az állandó jellegű iparűzésiadó-kötelezettség adóévi bevallásához – például a bevallási határidő, a bevallás-benyújtás módjai és csatornái, a székhely és a telephely beazonosításához – nyújt részletes iránymutatást, továbbá két példán keresztül bemutatja az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke együttes összegének nettó árbevételből való korlátozott levonhatóságát, egyrészt az általános szabályozás, másrészt a kapcsolt vállalkozásokra irányadó speciális szabályok alapulvételével.

2018. január 1-jétől nem választhatja az ekhot a kisadózó vállalkozások tételes adója szerint adózó egyéni vállalkozó az egyéni vállalkozói tevékenység körében szereplő, egyébként ekho választására jogosító tevékenységére. 2018. január 1-jétől a kifizető nem fizet ekhot-t a hivatásos sportoló részére e foglalkoztatása ellenértékeként juttatott bevétel után azzal, hogy ez a rendelkezés a 2017. szeptember 1-jét követően kifizetett jövedelmekre is alkalmazható. Ezen túlmenően a kifizető által fizetendő ekho mértéke 19,5 százalékra mérséklődött. Az ekho választásának értékhatára a hivatásos sportolók, edzők vonatkozásában évi 125 millió forintról 250 millió forintra emelkedett azzal, hogy a magasabb értékhatár 2017. január 1-jére visszamenőleg alkalmazható. Az ekho aktuális szabályairól mindent megtudhat Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szabályai 2018-ban című írásból.

A transzferár-dokumentációs kötelezettség teljesítéséhez kapcsolódó szabályozásban jelentős változások léptek érvénybe. A módosítások következményeként a cégcsoportok magyar tagjainak jelentősen módosítaniuk kell a transzferár-dokumentációs stratégiájukat, valamint kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a kapcsolt feles tranzakciókhoz kapcsolódó számviteli nyilvántartások vezetésére. Az új szabályokat a 2018. évben kezdődő adóévek tekintetében kell először kötelezően alkalmazni. A Magyarázat a transzferár-dokumentációs szabályok változásaihoz című cikk szerzője bemutatja a legfontosabb változásokat, amelyeket szinte minden kapcsolt vállalkozással tranzakciót folytató magyar adózónak figyelembe kell vennie.

Az adóper – mint minden közigazgatási per – szabályai 2018. január 1-jéig némileg mostoha módon az 1952-es polgári perrendtartás egy fejezetét képezték. Szakmai konszenzus alakult ki ugyanakkor amellett, hogy a közigazgatási perek sajátosságait már nehezen lehetett ezzel a szabályozási technikával kezelni: a bírói gyakorlatnak túl sok helyen kellett „megolajoznia” a polgári perek dinamikájára épülő szabályozás és a közigazgatási döntésre épülő jogvita realitásának csikorgó fogaskerekeit. Ennek a társadalmi igénynek tett eleget a jogalkotó az idén hatályba lépő, közigazgatási perrendtartásról szóló törvénnyel. A közigazgatási pereskedési „játékszabályok” változásai című írás gyakorlati szemszögből mutatja be, milyen változásokra számíthat az, aki idén indít keresetet adóügyben.

A 2018. évi változások az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiban című cikkében a szaklap megvilágítja azokat a jogszabály-módosításokat, amelyek 2018. január 1-jétől változásokat hoztak az egészségbiztosításról szóló jogszabályok egyes jogintézményeinek alkalmazásában. Bemutatja továbbá az egyes ellátások megállapítására irányuló közigazgatási hatósági eljárások kereteit 2018-tól meghatározó új jogszabály, az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény legfontosabb rendelkezéseit is.

Az Adó szaklap 2018/5-ös számában a fentieken túl kérdéseket, válaszokat, jogeseteket is talál. A lap legfrissebb számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek:


Nincs még minden veszve – Cafeteria 2019
2018. szeptember 25.

Nincs még minden veszve – Cafeteria 2019

Az évközi változások jelentősen megnyirbálják a cafeteriarendszer lehetőségeit 2019 januárjától. Egyfelől a vállalatok érdeke áttekinteni, hogy a közterhekkel együtt milyen cafeteriastruktúrát érdemes kialakítani jövőre, másrészt mi az, ami valóban fontos a munkavállalók számára és ezeket a lehetőségeket hogyan tudja a társaság a cafeteriában, vagy ezen kívül biztosítani.

Nagyot nőttek az adóbevételek
2018. szeptember 24.

Nagyot nőttek az adóbevételek

Áfából és személyi jövedelemadóból mintegy 170 milliárd forinttal több bevételt számoltak el, mint 2017 első nyolc hónapjában.

Marad 120 forint a benzin jövedéki adója
2018. szeptember 24.

Marad 120 forint a benzin jövedéki adója

Nem változik októbertől az üzemanyagok jövedéki adója, mivel az adóhatóság által vizsgált időszakban 50 dollár fölött maradt az ásványolaj Brent napi jegyzések alapján meghatározott hordónkénti átlagára.