Így változott a tb-szabályozás (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A társadalombiztosítási jogszabályok idei változásait ismerteti és értelmezi a Társadalombiztosítás 2019 című kiadvány, az Adó-kódex legfrissebb száma.

A biztosítási jogviszonyt érintő 2018-as évközi, és a 2019. januárjától hatályos változásokat is bemutatja friss számában az Adó-kódex: a változások között vannak, melyek a jogalkalmazást segítik, és vannak, amelyek érdemben módosítanak a biztosítási- és járulékfizetési szabályokon.

2019. január 1-jével lépett hatályba a szociális hozzájárulási adóról szóló új törvény, amely összeolvasztotta a korábban szociális hozzájárulási adóval és egészségügyi hozzájárulással terhelt jövedelmek körét, és egységes szerkezetben szabályozza azokat. Az új adó egykulcsos, az adófizetési felső határra vonatkozó szabály a korábbiaktól eltérő, továbbá az adóból igénybe vehető kedvezmények köre és rendszere is módosult. Mindezeket pontosan nyomon követheti az Adó-kódex 2019/2-3-as számából.

A szaklap a fentieken túl részletesen ír a korhatár előtti ellátás és szolgálati járandóság, a megváltozott munkaképességűek ellátásai, az Eu-alkalmazottak nyugdíjbiztosítása, és az egészségbiztosítás változó szabályairól.

Az Adó-kódexet itt rendelheti meg.Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.