Így változott a tb-szabályozás (x)

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. február 26.
Címkék:
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A társadalombiztosítási jogszabályok idei változásait ismerteti és értelmezi a Társadalombiztosítás 2019 című kiadvány, az Adó-kódex legfrissebb száma.

A biztosítási jogviszonyt érintő 2018-as évközi, és a 2019. januárjától hatályos változásokat is bemutatja friss számában az Adó-kódex: a változások között vannak, melyek a jogalkalmazást segítik, és vannak, amelyek érdemben módosítanak a biztosítási- és járulékfizetési szabályokon.

2019. január 1-jével lépett hatályba a szociális hozzájárulási adóról szóló új törvény, amely összeolvasztotta a korábban szociális hozzájárulási adóval és egészségügyi hozzájárulással terhelt jövedelmek körét, és egységes szerkezetben szabályozza azokat. Az új adó egykulcsos, az adófizetési felső határra vonatkozó szabály a korábbiaktól eltérő, továbbá az adóból igénybe vehető kedvezmények köre és rendszere is módosult. Mindezeket pontosan nyomon követheti az Adó-kódex 2019/2-3-as számából.

A szaklap a fentieken túl részletesen ír a korhatár előtti ellátás és szolgálati járandóság, a megváltozott munkaképességűek ellátásai, az Eu-alkalmazottak nyugdíjbiztosítása, és az egészségbiztosítás változó szabályairól.

Az Adó-kódexet itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek:


Visszaszámlálás: július 1-jén jönnek a számlázásra vonatkozó áfa-változások
2020. június 5.

2020. július 1-jétől az eddiginél lényegesen szélesebb körben kell majd adatot szolgáltatni a kibocsátott és a befogadott számlákról. Az év második fele további változásokat is hoz a számlázásra vonatkozó áfa-előírások terén. Ezek egyrészt az áfa-bevallások adóhatóság általi kiajánlását, másrészt a gazdaság további fehérítését szolgálják.

EUB: semmisek az EB magyar adók felfüggesztését elrendelő intézkedései
2020. június 4.

Az Európai Unió Bírósága csütörtökön kihirdetett ítéletében megsemmisítette az Európai Bizottságnak a Magyarország által bevezetett dohányipari vállalkozásokat terhelő egészségügyi hozzájárulás és az élelmiszeripari vállalkozások bizonyos tevékenységeihez kapcsolódó élelmiszerlánc-felügyeleti díj alkalmazásának felfüggesztését elrendelő intézkedéseit.

Trianon adókötelezettségeket is jelentett – 1. rész
2020. június 4.

A trianoni békekötés az egyik legnagyobb magyar sorstragédia! Ez a kijelentés akkor sem vitatható, ha, tudjuk, voltak előzményei, egy évezreden át az uralkodói elit által képviselt politika sokat tett egy ilyen következményért. Cikksorozatunk első részében az előzményeket mutatjuk be (amennyire lehet lerövidítve), illetve a békekötés folyamatát, becikkelyezését.

Adókönnyítéseket hoz az új salátatörvény
2020. június 3.

Adókönnyítéseket hoz az új salátatörvény

Megszűnik a tao- é a hipa-feltöltési kötelezettség, jövőre az ekáerben már csak a kockázatos termékek szállítása esetén kell bejelentést tenni a Pénzügyminisztérium törvényjavaslata szerint.