Így változott a tb-szabályozás (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A társadalombiztosítási jogszabályok idei változásait ismerteti és értelmezi a Társadalombiztosítás 2019 című kiadvány, az Adó-kódex legfrissebb száma.

A biztosítási jogviszonyt érintő 2018-as évközi, és a 2019. januárjától hatályos változásokat is bemutatja friss számában az Adó-kódex: a változások között vannak, melyek a jogalkalmazást segítik, és vannak, amelyek érdemben módosítanak a biztosítási- és járulékfizetési szabályokon.

2019. január 1-jével lépett hatályba a szociális hozzájárulási adóról szóló új törvény, amely összeolvasztotta a korábban szociális hozzájárulási adóval és egészségügyi hozzájárulással terhelt jövedelmek körét, és egységes szerkezetben szabályozza azokat. Az új adó egykulcsos, az adófizetési felső határra vonatkozó szabály a korábbiaktól eltérő, továbbá az adóból igénybe vehető kedvezmények köre és rendszere is módosult. Mindezeket pontosan nyomon követheti az Adó-kódex 2019/2-3-as számából.

A szaklap a fentieken túl részletesen ír a korhatár előtti ellátás és szolgálati járandóság, a megváltozott munkaképességűek ellátásai, az Eu-alkalmazottak nyugdíjbiztosítása, és az egészségbiztosítás változó szabályairól.

Az Adó-kódexet itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]