Illegálisan aranyat áruló férfit buktatott le a NAV


Több mint kilencmillió forintos adóbírságot kell megfizetnie annak a férfinak, aki illegálisan árult arany ékszereket az interneten – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Közleményükben azt írták, a 9,4 millió forintos adóbírság mellett 1,4 millió forint késedelmi pótlékot is kiszabtak. Az adóhatóság tájékoztatása szerint a férfi saját nevéből képzett fantázianévvel árult arany ékszereket az egyik közösségi oldalon. A NAV munkatársai két aranygyűrűt vásároltak tőle, ezeket az eladó lakásán vették át.

Miután a revizorok felfedték magukat, a pénzügyi nyomozók további 15 arany ékszert, mintegy 4,5 millió forintnyi és több mint 3 ezer eurónyi készpénzt találtak.

A közlemény szerint a férfi, aki a gyanú szerint az ékszereket továbbértékesítési szándékkal vásárolta meg egy budapesti piacon, az illegális kereskedéssel több szabályt is megsértett: bejelentés és adószám nélkül végzett adóköteles tevékenységet, emellett jogosulatlanul, magánszemélyként forgalmazott nemesfémet.

Az adóhatóság mellett Budapest Főváros Kormányhivatala is vizsgálta az ügyet, és az eladót – mivel az magánszemély – eltiltotta a nemesfémek forgalmazásától. A NAV felhívta a figyelmet arra, hogy a társhatóságokkal együttműködve folyamatosan vizsgálja az interneten hirdetőket.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 30.

Kávézóban használható hűségkártya értékesítése kapcsán felmerülő áfakötelezettség

Kérdésként merül fel, hogy a kávéknak a hűségkártya-program keretében a hűségkártyák használata útján megvalósított értékesítése egycélú vagy többcélú utalvány alkalmazásának minősíthető-e, illetve, hogy az milyen feltételek mellett keletkeztet a társaság részére áfakötelezettséget. Kérdéses továbbá, hogy az ajándék kávéknak a hűségkártyák értékesítésekor történő biztosítása áfaköteles termékértékesítésnek vagy szolgáltatásnyújtásnak tekinthető-e vagy sem.

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.