Indul az elektronikus NYENYI adatszolgáltatás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság tájékoztatót tett közzé a 2006-os NYENYI adatszolgáltatás elektronikus ügyintézés keretében történő teljesítéséről.

Eszerint az 1997. évi LXXXI. törvény 3. § (4) bek. e) pontja, valamint a 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet 88/A. §-a értelmében a NYENYI lappal kapcsolatos adatszolgáltatás elektronikus ügyintézés keretében is benyújtható. 2007. január elsejétől a kötelezettséget a nyilvántartásra kötelezett megbízása alapján az adózás rendjéről szóló törvény szerinti meghatalmazottja, illetve képviselője is teljesítheti. Ennek érdekében az Ügyfélkapu hozzáféréssel rendelkező meghatalmazott, képviselő személyazonosító adatait az ONYF honlapjáról letölthető nyomtatványon be kell jelenteni.

Bejelentőlap letöltése

A bejelentőlapot és a meghatalmazás eredeti példányát az illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részére az adatszolgáltatást megelőző 30 napon belül kell megküldeni. A meghatalmazott a foglalkoztatói NYENYI programot az ONYF internetes honlapjáról, a program működéséhez szükséges azonosítói állományt pedig az ONYF elektronikus ügyintézési rendszerének (Dokumentum Kapu rendszer) erre a célra kialakított funkciójától töltheti le, amely várhatóan március végétől lesz elérhető a rendszerben.

Maga az adatszolgáltatás a NYENYI program által előállított export állomány Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszeren keresztüli feltöltésével valósul meg. Az adatbefogadási funkciót azonban várhatóan csak az április 30-i határidő előtt két héttel állnak majd az ügyfelek rendelkezésére.

A NYENYI lap beérkezéséről a központi rendszer e-mailben érkeztető számot is tartalmazó visszaigazolást küld. Az adatok befogadásáról, illetve visszautasításáról (hibás adattartalom, érvényes meghatalmazás hiánya) a foglalkoztató, a meghatalmazott (pl. könyvelőiroda) és az adatszolgáltatást teljesítő személy elektronikus értesítést kap. Az adatbefogadással kapcsolatos konkrét adatokat tartalmazó PDF állományokat a Dokumentum Kapu rendszeren keresztül tudja a Bejelentő lapon megjelölt, Ügyfélkapu hozzáféréssel rendelkező személy megtekinteniKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.