Ingatlan és benne lévő ingóságok együttes értékesítéseIngatlan és benne lévő ingóságok együttes értékesítése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A pékség és a hozzá kapcsolódó gépek értékesítésének áfabeli megítéléséről szóló kérdésre az Adó szaklap szakértője válaszolt.

Egy belföldi áfaalany társaság, amely az adómentesség helyett nem választott adókötelezettséget, értékesíteni kívánja a tulajdonát képező, étteremként és pékségként működő ingatlant az abban található beépített gépekkel, berendezésekkel (például kemence, hűtőkamra, beépített ipari gáztűzhely) és be nem épített egyéb ingóságokkal (például székek, asztalok, szekrénysor) együtt.

Kérdésként merül fel, hogy a fenti termékek értékesítése kapcsán a társaságnak milyen módon keletkezik áfakötelezettsége, illetve befolyásolja-e a társaság áfakötelezettségét az, hogy a társaság és a termékeket beszerezni kívánó partnere a termékek értékesítéséről polgári jogi úton együttesen vagy külön-külön állapodik meg?

A kérdésben ismertetett ügylet a valós gazdasági tartalma alapján

– egyrészt az ingatlannak mint egy adott funkció, rendeltetés ellátásához szükséges, beépített gépekkel és berendezésekkel ellátott ipari/üzemi létesítménynek az értékesítésére;

– másrészt pedig az ingatlan rendeltetésszerű használatát, illetve működtetését elősegítő, de ahhoz nem feltétlenül szükséges és/vagy a jellegét, a kialakítását tekintve az ingatlanhoz kifejezetten nem köthető egyéb ingóságok értékesítésére

irányul, függetlenül attól, hogy a felek a kérdéses termékek értékesítéséről polgári jogi úton együttesen vagy külön-külön állapodnak meg.

Ebből következően az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) alkalmazásában a társaság és a partnere között két termékértékesítés valósul meg, amelyek közül az egyiknek az ingatlan és a beépített gépekként és berendezésekként megnevezett termékek, a másiknak pedig a be nem épített egyéb ingóságokként megnevezett termékek képezik a tárgyát. Az első ügylet az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés j) pontja szerinti adómentes ingatlanértékesítésnek minősül, amelynek adóalapjába a beépített gépek és berendezések ellenértékét is be kell számítani, a második ügylet pedig az áfatörvény általános szabályai alá tartozó, 27 százalékos adómérték alá tartozó adóköteles ingó értékesítésnek tekinthető. (2022. július 25.)

Hivatkozott jogszabályhely:

– Áfa tv. 86. § (1) bekezdés j) pont

A kérdés és a válasz az Adó szaklap 2022/10-es számában jelent meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.

2024. április 18.

Kapcsolt vállalkozások közötti ingyenes juttatások a társasági adóban

Az ellenérték nélkül adott támogatások, juttatások, térítés nélkül átadott (pénz)eszközök vonatkozásában a Tao-törvény különbséget tesz atekintetben, hogy az ingyenes átadás adománynak minősül-e, és ha nem, a támogató oldaláról vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek tekinthető-e. Elmerülünk a részletekben.