Ingatlan és benne lévő ingóságok együttes értékesítéseIngatlan és benne lévő ingóságok együttes értékesítése


A pékség és a hozzá kapcsolódó gépek értékesítésének áfabeli megítéléséről szóló kérdésre az Adó szaklap szakértője válaszolt.

Egy belföldi áfaalany társaság, amely az adómentesség helyett nem választott adókötelezettséget, értékesíteni kívánja a tulajdonát képező, étteremként és pékségként működő ingatlant az abban található beépített gépekkel, berendezésekkel (például kemence, hűtőkamra, beépített ipari gáztűzhely) és be nem épített egyéb ingóságokkal (például székek, asztalok, szekrénysor) együtt.

Kérdésként merül fel, hogy a fenti termékek értékesítése kapcsán a társaságnak milyen módon keletkezik áfakötelezettsége, illetve befolyásolja-e a társaság áfakötelezettségét az, hogy a társaság és a termékeket beszerezni kívánó partnere a termékek értékesítéséről polgári jogi úton együttesen vagy külön-külön állapodik meg?

A kérdésben ismertetett ügylet a valós gazdasági tartalma alapján

– egyrészt az ingatlannak mint egy adott funkció, rendeltetés ellátásához szükséges, beépített gépekkel és berendezésekkel ellátott ipari/üzemi létesítménynek az értékesítésére;

– másrészt pedig az ingatlan rendeltetésszerű használatát, illetve működtetését elősegítő, de ahhoz nem feltétlenül szükséges és/vagy a jellegét, a kialakítását tekintve az ingatlanhoz kifejezetten nem köthető egyéb ingóságok értékesítésére

irányul, függetlenül attól, hogy a felek a kérdéses termékek értékesítéséről polgári jogi úton együttesen vagy külön-külön állapodnak meg.

Ebből következően az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) alkalmazásában a társaság és a partnere között két termékértékesítés valósul meg, amelyek közül az egyiknek az ingatlan és a beépített gépekként és berendezésekként megnevezett termékek, a másiknak pedig a be nem épített egyéb ingóságokként megnevezett termékek képezik a tárgyát. Az első ügylet az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés j) pontja szerinti adómentes ingatlanértékesítésnek minősül, amelynek adóalapjába a beépített gépek és berendezések ellenértékét is be kell számítani, a második ügylet pedig az áfatörvény általános szabályai alá tartozó, 27 százalékos adómérték alá tartozó adóköteles ingó értékesítésnek tekinthető. (2022. július 25.)

Hivatkozott jogszabályhely:

– Áfa tv. 86. § (1) bekezdés j) pont

A kérdés és a válasz az Adó szaklap 2022/10-es számában jelent meg.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 21.

Belépésre jogosító szolgáltatások az áfában

A Héa irányelv 53. cikke szerint az adóalany részére nyújtott kulturális, művészeti, sport-, tudományos, oktatási, szórakoztatási vagy hasonló eseményekre, mint például vásárokra és kiállításokra történő belépésre vonatkozó szolgáltatások, valamint a belépéshez kapcsolódó járulékos szolgáltatások teljesítési helye az a hely, ahol a fenti események megrendezésére ténylegesen sor kerül.

2023. március 20.

Hárommilliárdos áfacsalás miatt hallgattak ki húsz embert

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

2023. március 20.

BDO: Itthon is nagy változást hoz az elektronikus számlázásban az új EU-sztenderd

A számlaforgalom valós idejű ellenőrzése nem idegen a magyar vállalkozásoknak, de nem is ez lesz a legnagyobb kihívás abban az uniós jogszabálycsomagban, melynek bevezetésére több lépésben a következő években kerül sor, 2028-ig. Az elvárások teljesítéséhez nem elég a jó szándék, rengeteg cég lesz, ahol a működést is jelentősen át kell majd alakítani ‒ hívta fel a figyelmet Nyári Zsolt, a BDO Magyarország K-X Tanácsadó Kft. partnere és okleveles adószakértője.