Ingatlanadót és magas szja-t javasol az IMF

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2014. március 14.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A növekvő jövedelmi különbségek lassítják a gazdasági növekedést; ezek ellen ingatlanadóval és 50 százalék körüli legmagasabb szja-kulccsal lépne fel az IMF – írja a Napi.hu.


Az IMF csütörtökön kiadott tanulmánya szerint számos fejlett országban a jövedelmi egyenlőtlenség utoljára az 1930-as évek nagy gazdasági világválsága idején volt ilyen magas. Az egyre mélyülő jövedelmi szakadék viszont káros: lassítja a gazdasági növekedést és politikai instabilitáshoz vezet.

Az IMF szerint sok ország csökkenthetné a vagyoni egyenlőtlenséget szigorúbb ingatlanadókkal és progresszív személyi jövedelemadókkal.

A szervezet számításai szerit a legmagasabb szja-kulcsok átlagosan 30 százalékosak világszerte, ami fele akkora, mint a nyolcvanas években volt. A legtöbb állami bevétel 50-60 százalékos felső kulcs mellett keletkezne, a felső kulcs optimális szintje pedig ez alatt van pár százalékkal.

További részleteket itt talál.

Adó-kódex Számvitel 2014

A márciusban megjelenő kiadvány a számviteli változások gyakorlatias, példákkal illusztrált magyarázatait és a hatályos számviteli számviteli törvényt is tartalmazza. Megrendelés itt

Rendelje meg a TB és a Számviteli kódexet együtt, egy kiadvány áráért!


Kapcsolódó cikkek:


A COVID-19 világjárvány következményeinek kezelése a transzferárazásban
2021. március 3.

A világjárvány nyomán a transzferárak kapcsán több a bizonytalanság, mint bármikor korábban. A NAV szakemberei a minap részleteiben is ismertették álláspontjukat a transzferár-szakmával, és megerősítették: az OECD és az adóhatóság korábban közzétett iránymutatásai továbbra is érvényesek.

Közeledik a transzferár-nyilvántartás határideje
2021. március 2.

Idén legkésőbb május végéig kell eleget tenniük a transzferár dokumentáció készítési kötelezettségüknek azoknak a vállalatoknak, akik a naptári évvel megegyező üzleti évvel rendelkeznek.