Ingatlanadót vet ki Szlovákia


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Többletadóval sújtaná a szlovák kormány a 100 ezer eurónál magasabb piaci értékkel rendelkező lakás célú ingatlanokat – adta hírül a pozsonyi Pravda.A tervezett intézkedés leginkább az ország nyugati részében és a nagyobb városokban élőket sújthatná, ezekben a régiókban ugyanis jelentősen magasabb az ingatlanok piaci értéke, mint az országos átlag.


Bár az utóbbi négy év során – többek közt a gazdasági válság a szlovákiai ingatlanpiacon is megmutatkozó hatásai következtében – az ingatlanárak szempontjából országosan a legdrágábbnak számító nyugat-szlovákiai régióban 10-15 százalékkal visszaestek az árak, Pozsonyban a lakás célú ingatlanok átlagos árai még mindig magasabbnak számítanak a környező országok fővárosainak áraihoz képest.”Pozsonyban új építésű 2 szobás lakást gyakorlatilag nem találni 100 ezer euró alatt, de az átlag ennél mintegy 20 százalékkal drágább. Egy ugyanilyen nagyságú, tehát 50-60 négyzetméter körüli új lakás árai a főváros 30 kilométeres vonzáskörzetében 70 ezer euró körül mozognak” – mondta Durdík Anita ingatlanügynök. Hozzátette: a nem új építésű lakások átlagban 10-30 százalékkal lehetnek olcsóbbak.

Martin Filko, a pénzügyi tárca fő gazdasági szakértője szerint a többletadóhoz kötődő elképzelések azzal számolnak, hogy az ingatlanadó megállapításakor az ingatlan piaci értékéből 100 ezer eurót levonnának, és a többletadót csak a fennmaradó rész után kellene fizetni. A „luxusingatlanokat” érintő többletadó szintje eleinte „visszafogottabb” lenne, az ingatlanok piaci árainak pontosabb feltérképezését követően pedig magasabb adókulcsok is megjelenhetnének. A szlovák kormány szerinte az intézkedéstől éves szinten mintegy 150 millió euró többletbevételt remél.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.