Innovációs járulék: nem akarja fizetni?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az a vállalkozás, amely a kérelmet elmulasztja beadni, vagy csak később teszi meg, az innovációs járulék-előlegfizetési kötelezettség alól nem mentesül.


Az RSM DTM egy korábbi blogbejegyzésében már írt arról, hogy elrejtve ugyan, de adócsökkentést is tartalmaztak az idei adóváltozások.
2014. december elején kihirdetett a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról (K+F+I) szóló

2014. évi LXXIV. törvény újra fogalmazta az innovációs járulékfizetésre kötelezettek körét.   Az innovációs járulékfizetés alóli mentesülés szabályozása visszatért a 2012. január 1-ét megelőző megfogalmazásra.

Az új háttérjogszabály a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény  (Kkv törvény) 3. § (2) és (3) bekezdése szerinti mikro- vagy kisvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságokat mentesíti az innovációs járulék alól. Vagyis egy gazdasági társaság mikro- vagy kisvállalkozásként történő besorolásánál a Kkv törvénynek csak a létszám, illetve éves nettó árbevétel, vagy mérlegfőösszeg adatait kell vizsgálni, nem pedig az egész Kkv. törvényt. Mindez praktikusan azt jelenti, hogy a fenti mutatókat csak az adott társaság szintjén kell vizsgálni!

Számlakiállítás és elektronikus számlázás a gyakorlatban –

Második, átdolgozott kiadás

A szerzők a számla és egyéb bizonylatok kiállításának, valamint az elektronikus számlázásnak az alapvető szabályait foglalják össze.

További információ és megrendelés >>

Mit tehet az a szerencsés vállalkozás, amely 2015-re már mentesül az innovációs járulékfizetési kötelezettség alól, de az előző évi adatai alapján mégis előleg fizetésére lenne kötelezett? Az adózás rendjéről szóló törvény 42. §-a lehetőséget biztosít arra, hogy az adózó kérje, adóelőleg fizetési kötelezettségének mérséklését (akár nullára is), ha – mint az innovációs járulék esetében is – az adóelőleg fizetését a korábbi időszak kötelezettsége határozza meg.

Így azok, akiknek idén már nincs innovációs járulékfizetési  kötelezettségük egy formához nem kötött kérelemmel élhetnek e jogukkal még az előleg fizetési kötelezettség esedékességét megelőzően. Ezt az álláspontot erősíti meg a NAV 2015. március 12.-én kiadott közleménye is.

A bejegyzés szerzője Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary adóüzletág vezetője. Az RSM DTM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.