Iparűzési adó kicsit másként: tiltakozik az érdekvédelem


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amennyiben a parlament megszavazza a jelenleg terítéken lévő törvényt, a brit önkormányzatok jogot kapnak arra, hogy helyi iparűzési adót vessenek ki az illetékességi körükben gazdasági tevékenységet folytató szervezetekre, melynek mértéke akár a 10 százalékot is elérheti.

Az új adófajta természetesen széles közű ellenállást váltott ki a különböző érdekvédelmi szervezetek részéről, melyek úgy érzik az országgyűlés kiszolgáltatja őket az önkormányzatoknak. Becsléseik szerint pedig az újabb sarc évente akár 1,5 milliárd fonttal rövidítheti meg őket.

A Brit Kereskedelmi Kamara elnöke elmondása szerint már most is 42 kiemelt terület van az országban, ahol a gazdálkodó szervezeteket pótlólagos iparűzési adóval sújtják. A kamara véleménye szerint a kiemelt területek egész országra való kiterjesztése nem indokolható.

Az ellenérzésekkel küzdők sorába sorakozott fel a Brit Kiskereskedelmi Konzorcium is, mely az előzetes számítások alapján fél milliárd fontra becsüli a kiesést. A konzorcium elnöke úgy vélte, az önkormányzatoknak adott jogot körülbelül olyan kevéssé értelmes cselekedet, mintha a képviselők Micimackóra bíznák a mézes bödönök őrzését.

A BRC elnöke elmondta, hogy egyáltalán nem támogatják az olyan jellegű adók kivetését, ahol az adókivetésre jogosultnak nem kell szembenéznie az érintettekkel, vagyis nem kötelezett arra, hogy tárgyaljon a megfelelő érdekvédelmi szervezetekkel.

A helyi iparűzési adó kereteit kidolgozó parlamenti bizottság tagja azonban biztosította az ellenérzéseiknek hangot adó szervezeteket, hogy minden szükséges lépést megtesznek majd annak érdekében, hogy az új törvény ne hozza aránytalanul előnytelen helyzetbe a vállalkozásokat.

Senkit ne tévesszen meg a látszat, a tervezetben szereplő brit, helyi iparűzési adó csupán nevében hasonlít magyar társára, így mivel az adó alapját nem ugyanaz a tétel képezi, a brit változat nem fogja gondolkodásra késztetni az Európai Bizottság tisztviselőit.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.