Regadó: még egy hét…


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még egy szűk hetük van a regisztrációs adó egy részének visszaigénylésére azoknak, akik az Európai Bíróság elmarasztaló ítélete nyomán született magyar törvény értelmében erre jogosultak.

Az Európai Közösségek Bírósága a közösségi joggal ellentétesnek ítélte a magyar regisztrációs adó alkalmazásának gyakorlatát, és kötelezte hazánkat a jogellenesen kiszabott regisztrációs adóterhek visszafizetésére – adta hírül az EUvonal.

A Bíróság szerint a magyar kormány magasabb összeggel terhelte a behozott használt személygépkocsikat, mint a Magyarországon már forgalomban lévő használt kocsikat, ezzel megszegte az unió hátrányos megkülönböztetést tiltó szabályozását. Az Európai bíróság ítélete értelmében több mint 70 ezren voltak jogosultak a regisztrációs adó egy részének visszaigénylésére, de eddig a jogosultaknak csupán az egyharmada jelentkezett a pénzéért.

A rendelkezés 2007. február 15-én lépett hatályba, és 180 napot adott az autóvásárlóknak arra, hogy benyújtsák kárigényüket. A határidő augusztus 13-án jár le. Az ezen határidő után beadott kérelmek után már nem lehet visszaigényelni az adót. A kérelmet a vámhatóság által rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani, annál a fővámhivatalnál, amelyik a regisztrációs adót eredetileg kiszabta.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.