Regadó: még egy hét…


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még egy szűk hetük van a regisztrációs adó egy részének visszaigénylésére azoknak, akik az Európai Bíróság elmarasztaló ítélete nyomán született magyar törvény értelmében erre jogosultak.

Az Európai Közösségek Bírósága a közösségi joggal ellentétesnek ítélte a magyar regisztrációs adó alkalmazásának gyakorlatát, és kötelezte hazánkat a jogellenesen kiszabott regisztrációs adóterhek visszafizetésére – adta hírül az EUvonal.

A Bíróság szerint a magyar kormány magasabb összeggel terhelte a behozott használt személygépkocsikat, mint a Magyarországon már forgalomban lévő használt kocsikat, ezzel megszegte az unió hátrányos megkülönböztetést tiltó szabályozását. Az Európai bíróság ítélete értelmében több mint 70 ezren voltak jogosultak a regisztrációs adó egy részének visszaigénylésére, de eddig a jogosultaknak csupán az egyharmada jelentkezett a pénzéért.

A rendelkezés 2007. február 15-én lépett hatályba, és 180 napot adott az autóvásárlóknak arra, hogy benyújtsák kárigényüket. A határidő augusztus 13-án jár le. Az ezen határidő után beadott kérelmek után már nem lehet visszaigényelni az adót. A kérelmet a vámhatóság által rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani, annál a fővámhivatalnál, amelyik a regisztrációs adót eredetileg kiszabta.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.