Irány a kocsma: az adóhatóság rászáll a pálinkára
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A tavasszal lefolytatott ellenőrzések tapasztalatai alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2011. október-november hónapban ismét speciális ellenőrzéseket végez, melyeknek alapvető célja a – magánfőzés, illetve bérfőzés keretében előállított – párlatok illegális kereskedelmi forgalomba kerülésének megakadályozása.
Ennek érdekében a NAV fokozottan ellenőrzi az alacsony árkategóriájú vendéglátó-ipari egységeket, a piacokat, vásárokat, valamint azokat a közterületeket, ahol párlatok értékesítésére lehet számítani. Az adóhatóság nem azokat a személyeket ellenőrzi, akik magánfőzésre vonatkozó szabályok betartásával kizárólag saját fogyasztásra állítanak elő párlatot.
A jogsértések visszaszorításának érdekében az ellenőrzések során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szakértői Intézete által üzemeltetett alkoholvizsgáló mobil laboratóriumok is segítik az ellenőrzést végzők munkáját. Emellett azonban a pénzügyőrök kiemelt figyelmet fordítanak továbbra is az egyéb jövedéki termékekre, különös tekintettel az adójegy nélküli dohánygyártmányokra, ahol az illegális kereskedelem kockázata a legnagyobbnak tekinthető.
Mint ismeretes, a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy gyümölcsökből évente 50 liter mennyiségig jövedéki adó megfizetése nélkül párlat kerüljön előállítására, akár otthoni körülmények között, akár szeszfőzdében, azonban ezek a termékek saját fogyasztásra készíthetők és nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.
Forrás: Privátbankár.hu