Költségvetés 2022-re: közel hat százalékos hiány, három százalékos infláció


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már elérhető az Országgyűlés honlapján a kormány 2022. évre szóló költségvetési törvényjavaslata. A kormány jövőre csaknem hat százalékos hiánnyal számol és további adócsökkentést is előirányoz.

A 2022. évi költségvetés tervezete:
– dinamikus, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel,
– mérsékelt, 3 százalékos inflációval,
– az európai uniós országokban várható hiánycsökkentési trendhez illeszkedő 5,9 százalékos
GDP-arányos hiánycéllal,
– valamint a GDP 0,4 százalékát meghaladó biztonsági tartalékkal számol – derül ki a törvényjavaslat általános indoklásából.

A béreket terhelő munkáltatói adóterhek 2022. július 1-jétől két százalékponttal tovább csökkennek, a szakképzési hozzájárulást kivezetik, a szociális hozzájárulási adó kulcsa fél  százalékponttal csökken.

A javaslat indoklása számos  adózási intézkedést felsorol, ezek jó része (a fent említett adócsökkentési intézkedés kivételével) már ismert, ezeket elolvashatja ebben a cikkünkben.

Költségvetés 2022

Varga Mihály pénzügyminiszter (bal oldalon) átnyújtja a 2022. évi költségvetési törvényjavaslatot Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének a Parlamentben 2021. május 4-én. MTI/Illyés Tibor

A kormány a dokumentumban válaszolt a Költségvetési Tanács (KT) korábbi kritikáira. A KT  – írja a kormány válaszában – a 2021. évhez képest a 2022. évi hiánycsökkenés mértékét a GDP arányában nem tartja elégségesnek, és javasolja, hogy a 2022. évi költségvetési tervezetben szereplő hiány legyen közelebb a 3 százalékos GDP-arányos referencia értékhez. A Tanács kevésnek tartja az adósság-mutató 2022. évi 0,6 százalékpontos csökkenését is.

A kormány álláspontja szerint ugyanakkor az elmúlt évek sikeres gazdaságpolitikája lehetőséget teremtett arra, hogy a kormány nemzetközileg is elfogadott mértékben és módon költségvetés-politikai eszközökkel is mindent megtegyen a gazdaság újraindítása értékében. A tervezet szerinti optimista, ugyanakkor reális növekedési pálya teljesülésének feltétele ennek a fiskális (költségvetési) politikának a megvalósítása. Az anticiklikus, keresletélénkítést is magába foglaló költségvetési politika tehát meghatározó szerepet játszik a gazdasági növekedés elérésében és e politikát addig célszerű fenntartani, amíg a magyar gazdaság potenciális teljesítménye nagyobb, mint a tényleges kibocsátása – érvel a kormány.
Költségvetés 2022

Idén év végére az uniós tagállamok átlagos várható adósságrátája pedig a GDP 95,1 százaléka lehet, vagyis lényegesen magasabb, mint a magyar 79,9 százalékos adat – hívja fel a figyelmet a kormány. 2021-ben az Unió átlagos GDP-arányos adósságrátája várhatóan nő, míg a magyar adósságráta – a gazdaság újraindítását célzó lépések mellett is – csökken. 2022-ben a kormány tovább csökkenő adósságrátával számol, amelyet az idei évhez képest tovább mérséklődő költségvetési hiány is támogat – áll a dokumentumban.

A Tanács kockázatosnak tartja a biztonsági tartalékok a GDP arányában 0,4 százalékos nagyságát, amely elmarad a 2021. évre tervezett alacsony szinttől is. A kormány a tervezett tartalékokat elégségesnek tartja – tekintettel arra is, hogy a tartalékok összegének növelése vagy a tervezett hiány növekedésével, vagy más területek kiadásainak csökkenésével kellene,
hogy együtt járjon. A tartalékok 2022-re tervezett összege 233 milliárd forint, ami a várttól akár 1%-ponttal elmaradó növekedés esetére is kellő biztosítékul szolgál az adósságráta csökkentésére – olvasható a Varga Mihály pénzügyminiszter által beterjesztett dokumentumban.

A teljes költségvetési törvénytervezet letölthető innen.


Kapcsolódó cikkek

2021. május 4.

Kivezeti a kormány a szakképzési hozzájárulást jövőre

A béreket terhelő munkáltatói adóterhek 2022. július 1-jétől két százalékponttal tovább csökkennek, a szakképzési hozzájárulás megszűnik, a szociális hozzájárulási adó kulcsa fél százalékponttal csökken – derül ki a kormány frissen beadott jövő évi költségvetési javaslatából. A kormány a javaslat indoklásában összegyűjtötte a közelmúlt és közeljövő nagyobb szabású adóintézkedéseit, amelyeket e helyen közreadunk.