Itt a legveszélyesebb bankok listája


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nemzetközi pénzügyi stabilitási tanács (FSB) szerint harminc pénzintézet működése továbbra is jelentős veszélyeket rejt, ezért azokat nemzetközi vizsgálatoknak vetik alá. A listán magyarországi leánybankokkal rendelkező bankok is szerepelnek.

A Financial Times értesülése szerint a pénzügyi stabilitási tanács (Financial Stability Board – FSB) összeállította azoknak a bankoknak és biztosítóknak a listáját, melyeket működése során először vizsgál – a nemzetközi megfigyelők arra kíváncsiak, hogy a pénzintézetek működésében rejlő rendszerszintű veszélyek hogyan korlátozhatók. Az FSB célja, hogy egy jövőbeli pénzügyi válság lehetőségét elkerüljék.

A nem nyilvános lista különösebb meglepetéssel ugyan nem szolgál, mégis érdemes részletesen szemügyre venni, hiszen az európai, brit, észak-amerikai és japán nagybankok mellett hat biztosítót is felsorol a legveszélyesebb pénzintézetek között (az FT.com által közölt banki feketelistáját mellékeltük). Az Aegon, az Allianz, az Aviva, az Axa, a Swiss Re és a Zurich azért kerülhettek fel a feketelistára – érvel az FT.com -, mert fő tevékenységük mellett jelentős hitelezési tevékenységet is folytatnak (mint az Aviva), vagy mert összetett pénzügyi tervezési üzletággal is rendelkeznek (mint a Swiss Re).

Az AIG 2008 szeptemberi összeomlását követően amúgy is kiemelt figyelem övezte a szektort – az American International Group vesztét szakértők szerint ugyanis épp az okozhatta, hogy fő tevékenysége mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a pénzügyi tervezési tevékenységre.

Az FSB listájára felkerült pénzintézeteket a tanács arra kérte, hogy a következő 6-9 hónap során állítsák össze végrendeletüket – egy forgatókönyvet amelyet egy újabb válság kitörése esetén alkalmazhatnak, hogy túlélésüket biztosítani tudják. A szóban forgó bankok és biztosítók egy része szerint a feladat már csak azért is teljesíthetetlen, mert anélkül, hogy előre tudnák mi váltja ki a következő válságot, nem vázolhatnak fel menekülési útvonalat.

Az FSB-t azzal a céllal hozták létre idén nyáron, hogy a rendszerszintű fontossággal bíró, határokon átnyúló tevékenységű pénzintézetek helyzetét vizsgálja. A tanács által életre hívott felügyeleti kollégiumokba azokból az országból delegálnak tagokat, ahol az adott pénzintézet jelentős tevékenységet folytat, hogy ezzel is elősegítsék a nemzetközi megfigyelést. Az FSB vezetését jelenleg a brit jegybank alelnöke, Paul Tucker látja el.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.