Itt a legveszélyesebb bankok listája


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nemzetközi pénzügyi stabilitási tanács (FSB) szerint harminc pénzintézet működése továbbra is jelentős veszélyeket rejt, ezért azokat nemzetközi vizsgálatoknak vetik alá. A listán magyarországi leánybankokkal rendelkező bankok is szerepelnek.

A Financial Times értesülése szerint a pénzügyi stabilitási tanács (Financial Stability Board – FSB) összeállította azoknak a bankoknak és biztosítóknak a listáját, melyeket működése során először vizsgál – a nemzetközi megfigyelők arra kíváncsiak, hogy a pénzintézetek működésében rejlő rendszerszintű veszélyek hogyan korlátozhatók. Az FSB célja, hogy egy jövőbeli pénzügyi válság lehetőségét elkerüljék.

A nem nyilvános lista különösebb meglepetéssel ugyan nem szolgál, mégis érdemes részletesen szemügyre venni, hiszen az európai, brit, észak-amerikai és japán nagybankok mellett hat biztosítót is felsorol a legveszélyesebb pénzintézetek között (az FT.com által közölt banki feketelistáját mellékeltük). Az Aegon, az Allianz, az Aviva, az Axa, a Swiss Re és a Zurich azért kerülhettek fel a feketelistára – érvel az FT.com -, mert fő tevékenységük mellett jelentős hitelezési tevékenységet is folytatnak (mint az Aviva), vagy mert összetett pénzügyi tervezési üzletággal is rendelkeznek (mint a Swiss Re).

Az AIG 2008 szeptemberi összeomlását követően amúgy is kiemelt figyelem övezte a szektort – az American International Group vesztét szakértők szerint ugyanis épp az okozhatta, hogy fő tevékenysége mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a pénzügyi tervezési tevékenységre.

Az FSB listájára felkerült pénzintézeteket a tanács arra kérte, hogy a következő 6-9 hónap során állítsák össze végrendeletüket – egy forgatókönyvet amelyet egy újabb válság kitörése esetén alkalmazhatnak, hogy túlélésüket biztosítani tudják. A szóban forgó bankok és biztosítók egy része szerint a feladat már csak azért is teljesíthetetlen, mert anélkül, hogy előre tudnák mi váltja ki a következő válságot, nem vázolhatnak fel menekülési útvonalat.

Az FSB-t azzal a céllal hozták létre idén nyáron, hogy a rendszerszintű fontossággal bíró, határokon átnyúló tevékenységű pénzintézetek helyzetét vizsgálja. A tanács által életre hívott felügyeleti kollégiumokba azokból az országból delegálnak tagokat, ahol az adott pénzintézet jelentős tevékenységet folytat, hogy ezzel is elősegítsék a nemzetközi megfigyelést. Az FSB vezetését jelenleg a brit jegybank alelnöke, Paul Tucker látja el.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.