Itt vannak a gazdaságvédelmi akcióterv második ütemének részletei Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az operatív törzs tájékoztatóján részleteket közölt a hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv második üteméből.

70 százalékot vállal át az állam

A miniszter a tájékoztatón elmondta, hogy a kormány három hónapig 70 százalékban átvállalja a munkavállalók bérét, de csak abban az esetben, ha rövidített munkaidőben dolgoznak és nem otthon vannak a munkavállalók.

A kutatás-fejlesztésben dolgozók 40 százalékos bértámogatást kapnak. Ezt az intézkedést nem kötik a rövidített munkavégzéshez.

Felfüggesztik az idegenforgalmi adót

Palkovics László azt is bejelentette, hogy a leginkább fenyegetett iparágban, a turizmusban az év végéig felfüggesztik az idegenforgalmi adót. A turizmus támogatására 600 milliárd forintot fordít a kormány, valamint felújítási támogatást kapnak a vendéglátóipari vállalkozások.

Szép-kártyák

A Szép-kártya szociális hozzájárulási adója június 30-ig 4 százalékra csökken – mondta a miniszter. Emelkednek a  keretösszegek: a közszférában 200 ezerről 400 ezer forintra, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezer forintra.

Társadalombiztosítás

A miniszter bejelentette, hogy azoknak is megmarad a társadalombiztosításuk, akiket fizetés nélküli szabadságon vannak.

Hitelgaranciás tőkeprogram

A turizmus mellett az egészségipart, a közlekedést és logisztikát, az építőipart, a mezőgazdaságot, élelmiszeripart és a kreatív ipart is támogatja a kormány, ezeken a területeken adócsökkentések, beruházási támogatások és kedvező konstrukciójú hitelek várhatók.

Palkovics László közölte, hogy a munkaadók csődjét megelőzendő, hitelgaranciás tőkeprogramot hoznak létre 2000 milliárd forint értékben, 500 milliárd forint állami garanciával. A hitelek a nagyvállalatok és a kkv-k számára is elérhetők lesznek.

13. havi nyugdíj négy részletben

A miniszter elmondta, hogy a kormány fokozatosan visszaépíti a 13. havi nyugdíjat. 2021-ben egy heti plusznyugdíjat kapnak a nyugdíjasok, majd a következő években további egyheti összeggel növelik, amíg vissza nem áll a teljes 13. havi nyugdíj. Folytatódik a nagycsaládosok autóvásárlási programja is, a családi pótlék pedig a veszélyhelyzet végéig automatikusan tart.

A gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) vonatkozó jogosultságokat meghosszabbítják: ez a veszélyhelyzet végét követő második hónap végéig nem szűnik meg.

A családi pótlékra való jogosultság nem a 2019/2020-as tanév utolsó napjáig, hanem annak a hónapnak a végéig jár, amikor a veszélyhelyzet megszűnik.

Csökken a szochó

2020. július 1-jétől 2 százalékkal csökkentik a szociális hozzájárulási adó mértékét.

Adminisztrációs könnyítések

Az intézkedések részeként felgyorsítják az áfa-visszaigényléseket, a normál adózóknak 75 napról 30 napra, a megbízható adózóknak 30 napról 20 napra.

Különböző fizetési kedvezményeket vezet be a kormány, például a részletfizetést, vagy a fizetési halasztást. Az eljárások és a nyomtatványok egyszerűsítésével pedig adómérséklési lehetőségek jönnek létre.

Nem érheti joghátrány az adózókat az adózói minősítések terén akkor sem, ha a veszélyhelyzet miatt valamilyen adózási mulasztást követnek el.

A munkavállalók elektronikus formában is benyújthatják a betegszabadságról szóló dokumentumokat.

Adminisztrációs könnyítések lesznek, amelyekkel rugalmasabbá válik a munkatervezés.

Szeptember 30-ig elhalasztják a beszámolókat és a hozzájuk kapcsolódó éves adóbevallásokat.

Az EKR-rendszerben bevezetik a biztosíték alóli mentességet, és megteremtik az automatikus visszafizetés lehetőségét is.

Képzések

Olyan, a vállalati leállásra reagáló képzések indulnak, amelyek átképzik, vagy továbbképzik a vállalatoknál éppen nem szükséges munkavállalókat.

A feleslegessé váló munkaerő átképzésére azonnali online képzések indulnak, a képzések tandíját 95 százalékban a költségvetésből finanszírozzák.

A munkahelyüket elvesztők 0 százalékos felnőttképzési diákhitelt biztosítanak az átképzés költségeinek fedezésére.

Az egyetemi hallgatók egyszeri, 500 ezer forintos szabad felhasználású, 0 százalékos hitelt igényelhetnek.

Egészségügy

Létrejön az Egészségipari Innovációs Ügynökség, amely koordinálja az egyetemek és magáncégek orvosi kutatásait.

(Adó Online)Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.