Itt vannak a gazdaságvédelmi akcióterv második ütemének részletei Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az operatív törzs tájékoztatóján részleteket közölt a hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv második üteméből.

70 százalékot vállal át az állam

A miniszter a tájékoztatón elmondta, hogy a kormány három hónapig 70 százalékban átvállalja a munkavállalók bérét, de csak abban az esetben, ha rövidített munkaidőben dolgoznak és nem otthon vannak a munkavállalók.

A kutatás-fejlesztésben dolgozók 40 százalékos bértámogatást kapnak. Ezt az intézkedést nem kötik a rövidített munkavégzéshez.

Felfüggesztik az idegenforgalmi adót

Palkovics László azt is bejelentette, hogy a leginkább fenyegetett iparágban, a turizmusban az év végéig felfüggesztik az idegenforgalmi adót. A turizmus támogatására 600 milliárd forintot fordít a kormány, valamint felújítási támogatást kapnak a vendéglátóipari vállalkozások.

Szép-kártyák

A Szép-kártya szociális hozzájárulási adója június 30-ig 4 százalékra csökken – mondta a miniszter. Emelkednek a  keretösszegek: a közszférában 200 ezerről 400 ezer forintra, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezer forintra.

Társadalombiztosítás

A miniszter bejelentette, hogy azoknak is megmarad a társadalombiztosításuk, akiket fizetés nélküli szabadságon vannak.

Hitelgaranciás tőkeprogram

A turizmus mellett az egészségipart, a közlekedést és logisztikát, az építőipart, a mezőgazdaságot, élelmiszeripart és a kreatív ipart is támogatja a kormány, ezeken a területeken adócsökkentések, beruházási támogatások és kedvező konstrukciójú hitelek várhatók.

Palkovics László közölte, hogy a munkaadók csődjét megelőzendő, hitelgaranciás tőkeprogramot hoznak létre 2000 milliárd forint értékben, 500 milliárd forint állami garanciával. A hitelek a nagyvállalatok és a kkv-k számára is elérhetők lesznek.

13. havi nyugdíj négy részletben

A miniszter elmondta, hogy a kormány fokozatosan visszaépíti a 13. havi nyugdíjat. 2021-ben egy heti plusznyugdíjat kapnak a nyugdíjasok, majd a következő években további egyheti összeggel növelik, amíg vissza nem áll a teljes 13. havi nyugdíj. Folytatódik a nagycsaládosok autóvásárlási programja is, a családi pótlék pedig a veszélyhelyzet végéig automatikusan tart.

A gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) vonatkozó jogosultságokat meghosszabbítják: ez a veszélyhelyzet végét követő második hónap végéig nem szűnik meg.

A családi pótlékra való jogosultság nem a 2019/2020-as tanév utolsó napjáig, hanem annak a hónapnak a végéig jár, amikor a veszélyhelyzet megszűnik.

Csökken a szochó

2020. július 1-jétől 2 százalékkal csökkentik a szociális hozzájárulási adó mértékét.

Adminisztrációs könnyítések

Az intézkedések részeként felgyorsítják az áfa-visszaigényléseket, a normál adózóknak 75 napról 30 napra, a megbízható adózóknak 30 napról 20 napra.

Különböző fizetési kedvezményeket vezet be a kormány, például a részletfizetést, vagy a fizetési halasztást. Az eljárások és a nyomtatványok egyszerűsítésével pedig adómérséklési lehetőségek jönnek létre.

Nem érheti joghátrány az adózókat az adózói minősítések terén akkor sem, ha a veszélyhelyzet miatt valamilyen adózási mulasztást követnek el.

A munkavállalók elektronikus formában is benyújthatják a betegszabadságról szóló dokumentumokat.

Adminisztrációs könnyítések lesznek, amelyekkel rugalmasabbá válik a munkatervezés.

Szeptember 30-ig elhalasztják a beszámolókat és a hozzájuk kapcsolódó éves adóbevallásokat.

Az EKR-rendszerben bevezetik a biztosíték alóli mentességet, és megteremtik az automatikus visszafizetés lehetőségét is.

Képzések

Olyan, a vállalati leállásra reagáló képzések indulnak, amelyek átképzik, vagy továbbképzik a vállalatoknál éppen nem szükséges munkavállalókat.

A feleslegessé váló munkaerő átképzésére azonnali online képzések indulnak, a képzések tandíját 95 százalékban a költségvetésből finanszírozzák.

A munkahelyüket elvesztők 0 százalékos felnőttképzési diákhitelt biztosítanak az átképzés költségeinek fedezésére.

Az egyetemi hallgatók egyszeri, 500 ezer forintos szabad felhasználású, 0 százalékos hitelt igényelhetnek.

Egészségügy

Létrejön az Egészségipari Innovációs Ügynökség, amely koordinálja az egyetemek és magáncégek orvosi kutatásait.

(Adó Online)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.

2024. február 26.

Árfolyam az áfában (III. rész)

A cikksorozat ezen részében a harmadik államból importált termék távértékesítése, valamint a Közösségen belüli távértékesítés és távolról is nyújtható szolgáltatás tekintetében meghatározott értékhatár forintosítási szabályairól lesz szó.