Izer: kisebb adó, gyorsabb gazdasági növekedés Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A koronavírus-válság idején Magyarország nyújtotta az egyik legsokoldalúbb és legszélesebb körű adóügyi könnyítést az Európai Unióban. Az adócsökkentés politikája bevált: felgyorsult a gazdasági növekedés, nőnek az adóbevételek és egyre többen dolgoznak – jelentette ki Izer Norbert.

A Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára elmondta, hogy az adócsökkentések 2021-ben mintegy 600 milliárd forintot hagynak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál, 2022-ben az eddig ismert intézkedések révén több mint 870 milliárd forinttal marad több az érintetteknél. A koronavírus-válság adóügyi intézkedései nemcsak az adózóknál hagyott összeg nagysága miatt egyedülállóak az Európai Unióban, hanem azért is, mert szinte mindenkit érintenek – áll a közleményben.

A széleskörű könnyítések közül Izer Norbert elsőként az ágazati mentességeket emelte ki: a járvány által legjobban sújtott ágazatok vállalkozásai tizenegy hónapon keresztül (2020. március-június, majd 2020 novembere és 2021 májusa között) mentesültek a munkáltatói adó megfizetésének kötelezettsége alól, de a járvány sújtotta ágazatokban adómentességet kaptak a legkisebb vállalkozások, a katások is.

A turizmus speciális és rendkívül sokrétű adóügyi segítséget kapott – folytatta a felsorolást az államtitkár. Felidézte, hogy az ágazat régiós versenyképességének növelése érdekében már 2020. január 1-jétől a legalacsonyabb (5 százalékos) áfát számíthatják fel a turizmusban. 2020. április 22. és 2021. december 31. között a Szép-kártya közterhe kevesebb, mint a felére (tizenöt százalékra) csökkent, miközben a kártyára utalható összeg megduplázódott, és az egyes alszámlák között is szabaddá vált az átjárás. A járvány megjelenése óta az idén az év végéig senkinek sem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetnie – tette hozzá.

koronavírus és adócökkentésAz adókönnyítések segítik a családok otthonteremtését és – a folyamatosan bővülő adómentességek és kedvezmények révén – ösztönzik a beruházásokat is – nyomatékosította Izer Norbert. Az újépítésű lakások áfájának 5 százalékra történő csökkenésével és a csokos lakások illetékmentessé tételével idén összességében 135 milliárd forint marad a családoknál – jegyezte meg az államtitkár.

Izer Norbert kitért arra is, hogy jövőre a családoknál az adókedvezmények révén hagyott összeg még tovább nőhet, hiszen a korábban bevezetett intézkedések (mint például a gyermekek után járó szja- kedvezmény, a nagycsaládos anyák élethosszig tartó adómentessége) mellett a gyermekes szülők számolhatnak a családi adóvisszatérítéssel is. Ha a gazdasági növekedése meghaladja az 5,5 százalékot, akkor a gyermekes családok – az átlagjövedelemig – a jövő év elején visszakapják az idén, szja címén befizetett adójukat – emlékeztetett.

2022. január 1-jétől pedig újabb mentesség lép életbe: a 25 évnél fiatalabbakat – az átlagbér mértékéig – szja-mentesség illeti meg, amely nagyjából 300 ezer fiatalt érinthet.

Az adóadminisztráció csökkentése is felgyorsult a koronavírus-válság idején, amely nemcsak egyszerűbb, könnyebb és gyorsabb ügyintézést jelent a vállalkozásoknak, hanem jelentős költségmegtakarítást is. A beszámoló, illetve az ahhoz kapcsolódó bevallások benyújtásának halasztása mintegy 600 ezer vállalkozást érintett a járvány első szakaszában, 2020 tavaszán, és három cégből kettő élt is a lehetőséggel – mondta Izer Norbert.

A koronavírus-válság adókönnyítő intézkedései közül az általános forgalmi adó (áfa) gyorsított kiutalását emelte ki, amelynek révén 2021 augusztus végéig összességében 1550 milliárd forintot kaptak vissza hamarabb a vállalkozások, és ami komoly versenyelőnyt is jelenthet, hiszen a magyar 20 napos kiutalási határidő a legrövidebb az EU-ban.

A koronavírus-válság ellenére Magyarország az adóegyszerűsítésben is jól teljesít, olyannyira, hogy a nemzetközi adózási történelem egyik legfontosabb mérföldköve lehet a 2021-es év. Az októberi időszakról készít ugyanis először áfa-bevallási tervezetet a havi elszámolásra kötelezett vállalkozásoknak a magyar adóhivatal – mondta Izer Norbert.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.