Közvetett adózás az Egyesült Arab Emirátusokban (1. rész)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világ más tájain érvényben lévő áfa-rendszerek bemutatásával foglalkozó cikksorozat következő állomása az Arab-öböl menti országok adózására fókuszál, abból is kiemelve az Egyesült Arab Emirátusok rendszerét, különös tekintettel arra, hogy a térség néhány országa (Emirátusok, Szaúd-Arábia, Bahrain) 2018-19-ben, majd egy újabb ország (Omán) idén vezette be adórendszerébe az általános forgalmi adót.

Mielőtt azonban rátérnénk a részletekre, érdemes az egész térségre pár szóban kitérni. A térség országai (Kuvait, Bahrain, Szaúd-Arábia, Katar, Omán és az Egyesült Arab Emirátusok) még a nyolcvanas évek elején hozták létre az Öböl-menti együttműködés térségét, amelyet az angol fordítás alapján (Gulf Cooperation Counsil) sokan csak GCC-régióként ismernek.

Az együttműködés hasonló célokat tűzött ki maga elé a kétezres évek elején, mint amivel anno az európai EGK létrejött, vagy mint amikor az EGK-ból EU lett, azaz közös vámunió, közös piac és monetáris unió is. A vámunió megteremtését 2003-ra, a közös piac megteremtését 2005-re, míg a monetáris unió 2010-re tervezték a térség országai. Mára ezekből a célokból az első kettő valósult meg, míg a közös pénz megteremtése még várat magára.

Az előbbi bevezetés azért volt fontos, mert az együttműködés országai számos döntésüket egymással együttműködve, közösen hozzák meg. Ilyen döntés volt például az általános forgalmi adó bevezetésére vonatkozó határozat is, amely alapján 2018. január 1-jén elsőként az Emirátusok és Szaúd-Arábia egységesen 5%-os általános kulcs meghatározásával adórendszerükbe illesztették a közvetett adózást. Egy évvel később Bahrain is bevezette az áfát, majd idén áprilisban ugyanerre az útra lépett Omán is.

Egyesült Arab EmirátusokAz együttműködésben némi törést okozott, amikor Szaúd-Arábia tavaly július elsejével egy második (15%-os) kulcsot is bevezetett. Ez a döntés azért tekinthető törésnek, mert a felek egységesen döntöttek anno, hogy minden tag az 5%-os kulcsot fogja alkalmazni. Jelen cikk, illetve annak folytatása az Emirátusok követett adó rendszerére fókuszál, annak főbb elemeit mutatja be.

Az Emirátusokban azon gazdálkodók kötelesek áfára regisztrálni, akiknek a forgalma meghaladja a 375,000 dirhamot, amely körülbelül 30 millió forintnak felel meg. Természetesen ez az alatt a küszöbérték alatt is lehetséges áfára regisztrálni önkéntes alapon. Az áfa alanya lehet jogi személy, természetes személy, illetve egyéb szervezetek is, mint például alapítványok, klubok, egyesületek. A forgalom számítása során nem csupán az 5%-os körbe tartozó termék és szolgáltatások ellenértéke számít, hanem a 0%-os körbe tartozó ügyletek és az adómentes ügyletek is.

Az áfa-regisztráció folyamata abszolút felhasználóbarát módon végezhető, ugyanis a teljes folyamat elektronikusan végig vihető. A saját fiók létrehozása az adóhatóság (FTA) oldalán lehetséges, egy email-cím, jelszó megadását követően a hatóság megerősítő email-t küld a felhasználó címére, aki ha ezt visszaigazolja, máris rendelkezik egy saját elektronikus fiókkal, ahonnan többek között áfára is regisztrálhat. A fiókhoz más személyeknek is delegálhat az adóalany hozzáférést, viszont nagyon fontos szabály mind az Emirátusokban, mind az egész régióban, hogy amennyiben az adóalany meghatalmazottja útján teljesíti adóbevallási kötelezettségét, akkor a meghatalmazottnak helyi adóalanynak kell lennie, nem lehet külföldi meghatalmazott útján az adóbevallást teljesítenie.

Amennyiben az adóalany későn tesz eleget az áfa-regisztrációs kötelezettségének, akkor 20,000 dirham büntetés megfizetése után kell regisztrálnia, amelyet szintén az elektronikus fiókjából tud a legegyszerűbben, például bankkártyával teljesíteni.

Szintén az elektronikus fiókjából tudja az adóalany vámhatósági ügyeit intézni, lehetősége van adatainak módosítására, nullás igazolás kérésére, illetve amennyiben adóköteles tevékenységét befejezi, akkor szintén a fiókjából online intézheti a regisztráció megszüntetését.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.


Kapcsolódó cikkek

2021. június 28.

Az áfa rendszere Ausztráliában (1. rész)

Messzi országok áfa-rendszerét bemutató sorozatunk következő állomása Ausztrália lesz, ahol látni fogjuk, hogy kifejezetten áfa-bevallást az adóalanyok nagyon szűk körének kell beadnia, de más érdekes sajátosságokat is ismertetni fogok az ausztrál közvetett adózásról.
2021. július 20.

Az áfa rendszere Ausztráliában 2.

Ausztráliában áfa-bevallást az adóalanyok nagyon szűk körének kell beadnia. Újabb érdekességek az ausztrál közvetett adózásról. , ahol látni fogjuk, hogy kifejezetten áfa-bevallást az adóalanyok nagyon szűk körének kell beadnia, de más érdekes sajátosságokat is ismertetni fogok az ausztrál közvetett adózásról.
2021. május 31.

Az áfa rendszere Új-Zélandon 1.

A magyar szabályozáshoz és áfa rendszerhez szokott olvasó számára érdekes lehet egy kis kitekintés arról, hogyan építették fel más országok (Új-Zéland, Ausztrália, Arab-öböl országai) a saját közvetett adó rendszerüket, illetve milyen változások zajlanak az Egyesült Királyságban a Brexit-et követően az áfa területén. Erről fognak szólni a következő időszak cikkei.