Izer Norbert: pozitív változást hoz a vállalkozásoknak az adócsomag


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adótörvények módosítása csökkenti az adminisztrációs kötelezettségeket – mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a javaslat parlamenti vitájában.

A javaslat illeszkedik a kormány adóadminisztrációt csökkentő politikájába, valamint uniós jogharmonizációt és a gyakorlati tapasztalatok alapján szükségessé vált módosításokat is tartalmaz.

Bővül a kivakör

Az előterjesztés számos pozitív változást hoz a vállalkozások számára, így például azt, hogy jövő évtől az adóhatóság készíti el az áfabevallások tervezetét. Ez nemcsak a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkenti, hanem ösztönzi az informatikai fejlesztéseket és az automatizálást is – tette hozzá az államtitkár.

A javaslat szerint a kisvállalati adó (kiva) egyre több vállalkozás számára válik elérhetővé, mert emelik a belépési és bentmaradási értékhatárokat, 1-ről 3 milliárdra, illetve 3-ról 6 milliárdra. Emellett – folytatta – a fejlesztési tartalékmentesség még nagyobb mértékben lesz majd igénybe vehető a módosítás alapján, mert eltörlik az ehhez kapcsolódó 10 milliárdos korlátot, így a nyereség pozitív összege teljesen félretehető lesz majd beruházási célból.

A helyi adótörvényeket érintő módosítások közül kiemelte, hogy a több telephellyel rendelkező vállalkozások számára lehetőséget adnak olyan bevallási nyomtatvány használatára, amely jelentősen csökkenti a számszaki, logikai hibák elkövetésének esélyét. Ez a Pénzügyminisztérium honlapján lesz elérhető – tette hozzá az államtitkár. Jelezte, hogy az iparűzési adóbevallás az adóhatóságon keresztül lesz eljuttatható az önkormányzati adóhatóság részére.

Ez utóbbi változtatás miatt nem sérül az önkormányzatok adómegállapító joga, továbbra is dönthetnek az iparűzési adó bevezetéséről, annak mértékéről, a kedvezményekről, és továbbra is az önkormányzati adóhatóság feladata lesz a bevallások fogadása, az adó beszedése, ellenőrzése.

Ugyanakkor arra a módosítások értelmében a gépjárműadó-ügyeket jövőre már az állami adóhatóság intézi, ami szerinte méltányos feladatátcsoportosítás, tekintettel arra, hogy a 2021-ben már a központi költségvetésbe folyik be a gépjárműadóból származó bevétel.

Könnyítés az illetékfizetésben

A helyi adózás adminisztrációs terheit nagyban csökkenti az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettség megszüntetése, ami elsősorban az építőipart érinti kedvezően.

Az illetéktörvény módosításával a személyi- és gépjárműokmányok, illetve az adó- és értékbizonyítványok kivételével megszűnik az eljárási illetékfizetési kötelezettség az első fokú közigazgatási eljárások döntő többsége esetén. Ez mintegy 5 milliárd forintot hagy az érintetteknél, és csökkenti az ügyfelek és a hatóságok adminisztrációs terheit.

A turizmusfejlesztési hozzájárulást jövőre azoknak a köztes értékesítőknek – pl. utazási irodák – sem kell megfizetni, amelyek közvetített szolgáltatásként nyújtják az 5 százalékos áfakörbe tartozó vendéglátó- vagy szálláshely-szolgáltatást.

A javaslat szerint a járványügyi szűrővizsgálat adómentes juttatás lesz a vizsgálat időpontjától függetlenül és az adómentesség nem csak a koronavírussal összefüggésben, hanem bármilyen jövőbeli járványhelyzetben alkalmazható lesz.

Ismét adómentes a pálinkafőzés

Az uniós jogharmonizációra rátérve az államtitkár kiemelte az e-kereskedelemre vonatkozó szabályok modernizálását, amelynek értelmében uniós szinten eltörlik a 22 eurót nem meghaladó importküldemények áfamentességét.

A jövedéki törvény módosítását szintén uniós jogharmonizáció indokolta. Az uniós adóminimum elérése érdekében 2021. április 1-ig két lépcsőben emelkedik valamennyi dohánytermék jövedéki adómértéke, így megszűnhet ez ügyben Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás. Megjegyezte: „a pálinkaszabadságharc győzelmével” ismét adómentessé válik a házi és bérfőzdei pálinkafőzés.

A jövőben a személyi jövedelemadó alapot csökkentő kedvezményt vehetnek igénybe a súlyos fogyatékosággal élők, valamint adómentesek lesznek azok az ajándékok és pénzbeli juttatások, amelyeket a hősi halottak, és a szolgálatteljesítéssel összefüggésben elhunyt honvédek és rendvédelemben foglalkoztatottak árvái és özvegyei kapnak.

A javaslat  pontosítja az adózók képviseletének szabályait, egyszerűsítéseket vezet be a számviteli törvény módosításával, módosítja a könyvvizsgálói törvényt az elektronikus eljárások területén.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

SZJA-felajánlások és felváltva gondozott gyermek utáni adókedvezmény | NAV-Figyelő 12. hét

Az adóhatóság közleményt adott ki a családi kedvezmény érvényesítése kapcsán. Kiemelik, hogy gyakori hiba, hogy az adóalanyok a felváltva történő gondozást félreértelmezik, illetve, hogy egy szükséges lépést kihagynak, tekintettel arra, hogy a felváltva gondozás ténye sem alapozza meg a családi kedvezmény megosztását. Erről, az SZJA 1+1%-ról, valamint az adótrafipax helyszínekről ad számot az eheti NAV-Figyelő.