Januártól kell Robin Hood-adót fizetni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A távhőszolgáltatás versenyképessé tételéről szóló 2008. évi LXVII. törvény januártól vezeti be a „Robin Hood-adó” néven ismertté vált, az energiaszolgáltatókat terhelő jövedelemadót.

A törvény szerint a jövedelemadó alanya az energiaellátó, kivéve, ha a cégbejegyzési eljárás befejezése miatt ad be adóbevallást. A jövedelemadó-kötelezettséget a külföldi vállalkozó kizárólag a belföldi telephelye útján végzett tevékenysége alapján állapítja meg.

A jövedelemadó a pozitív adóalap 8 százaléka. Az adóalany az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig vallja be és fizeti meg a várható jövedelemadó 90 százalékát. Ez a kötelezettség nem vonatkozik arra az adóalanyra, amelynek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele nem haladta meg az 50 millió forintot.
A fizetendő adót az adózás rendjéről szóló törvényben a társasági adóra előírt határidőben kell megállapítani, bevallani és megfizetni, illetve ettől az időponttól lehet visszaigényelni. Az adót a társasági adóval azonosan kell elszámolni.

Az októbertől bevezetett új távhő-támogatási rendszert az idén még finanszírozza a költségvetés, a tervek szerint jövőre azonban már a Robin Hood-adóból befolyt bevételből fizetik, mintegy 30 milliárd forint bevételt vár ebből az adónemből a kormány. A forrást csak távhő-kompenzációra és a fűtési rendszer korszerűsítésére lehet költeni.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.