Jelentős adóváltozások jönnek – de mi lesz az ingatlanadóval?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tervek szerint a koalíció június végéig állapodik meg az adórendszer lényegi elemeit érintő változtatásokról. Az átalakítás feltételéül szabott szakmai előkészítő munkával a versenyképességi kerekasztal eddig az időpontig nem végez.

Június végéig le kell tennünk valamilyen javaslatot az asztalra, ám ebben kizárólag vázlatos programot adunk, a politikai döntéstől függően a részleteket a kutatások, hatástanulmányok elkészítése után még a nyáron ki kellene dolgozni – mondta lapunknak Zara László. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének elnöke szerint a miniszterelnök megrendelésére készült dokumentumban nagy valószínűséggel az élőmunka terheinek csökkentésére, a forgalmi típusú adók arányának növelésére, a kisebb adónemek megszüntetésére, illetve összevonására, az adminisztrációs terhek mérséklésére, az adókedvezmények radikális felülvizsgálatára és az értékalapú ingatlanadózás bevezetésére tesznek javaslatot.

Gyurcsány Ferenc februárban még arra számított, hogy júniusra lezárul a munka és elkészül egy, a döntést megalapozó adóreform-javaslat. Vélhetően kormányzati csúcsszinteken folyik az adórendszerrel kapcsolatos egyeztetés, amelybe a szakpolitikusok egyelőre nem kapcsolódhatnak be – mondta lapunknak egy szocialista forrásunk. Június végéig csak a nagy elvi kérdések dőlhetnek el, például az, hogy a konvergenciaprogramnak megfelelően bevezessék-e az ingatlanadót – tudtuk meg Kékesi Tibortól, a költségvetési bizottság MSZP-s tagjától.

Akadnak olyan témák, amelyekben konszenzus van a koalíciós partnerek között – ilyen például a kis adók megszüntetése. A szocialisták azonban az evához és az ekhóhoz ragaszkodnak, csak az ezeknél kisebb adónemek (például az energiaadó vagy a környezetvédelmi termékdíj) eltörlésébe mennének bele. Kékesi szerint az élőmunkaterhek csökkentésével kapcsolatban is kialakulhat vita akár az MSZP-frakción belül is, mivel egyesek koncepcionális átalakítást, például bruttósítást szorgalmaznak a járulékok terén.

Az ingatlanadó bevezetésével kapcsolatban nemcsak a koalíciós partnerek megosztottak, hanem a kerekasztal is. Úgy gondolják ugyanis, hogy ha mellette voksolnak, akkor további kérdés, hogy a jövő évi bevezetés feltételei adottak-e. Zara szerint az adó kivetéséhez rendelkezésre álló adatbázisok fabatkát sem érnek. Az adótanácsadó a szocialisták pártját fogja az evával kapcsolatban, mivel az adónem megszüntetésének negatív következményei lehetnek, ha az érintett százezres kör egy része a feketegazdaságba kerül. A kevesebb mint tízezer főnél alkalmazott ekhó eltörlését már inkább el tudja képzelni a szakértő. A kerekasztal következő, 28-ai ülésén részt vesz Veres János pénzügyminiszter is, aki a résztvevők reményei szerint eloszlatja a homályt bizonyos kérdésekben, és esetleg ismerteti annak a tárca által kidolgozott, 2008-tól alkalmazható csomagnak a részleteit, amely az adminisztráció és a kisebb adók számának csökkentésére tesz javaslatot.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).