2008-tól vezetik be a rehabilitációs járadékot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Június 18-án elfogadta a parlament a rokkantnyugdíjazás új rendszerét, ennek megfelelően 2008. januárjától rokkantnyugdíj csak akkor folyósítható, ha a megváltozott munkaképességű személy nem rehabilitálható. Szigorítják a rokkantnyugdíj melleti munkavégzés feltételeit is, a feketemunka pedig akár a nyugdíj megvonásával is járhat.

A megváltozott szabályozást nem kell alkalmazni azokra, akik a törvény hatályba lépésekor már rokkantnyugdíjasok. Az új rendszerben azok a személyek, akiknek munkaképességük – az orvosi szakvélemény alapján – 50-79 százalékos mértékben csökkent, az első három évben rehabilitációs járadékra szereznek majd jogosultságot. Amennyiben azonban a szakértői vélemény kimondja, hogy az érintett nem rehabilitálható, rögtön jogosult lesz a rokkantnyugdíjra. A rehabilitációs járadék a III. csoportos rokkantsági nyugdíj 120 százaléka. A járadék folyósításának maximális 3 éves ideje alatt a járadékos köteles együttműködni az illetékes munkaügyi központtal annak érdekében, hogy célzott és védett foglalkoztatást biztosítsanak részére. A rehabilitációs járadékban részesülő, megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásához különféle – külön jogszabályokban meghatározott – támogatások és szolgáltatások vehetők majd igénybe. A rehabilitációs járadékban részesülők is jogosulttá válhatnak azokra a támogatásokra, amelyek rehabilitációjukat leginkább segítik, annak ellenére, hogy nem minősülnek álláskeresőnek.

Dolgozni lehet, de nem feketén

A törvényjavaslatban még szerepelt, hogy a bejelentés nélkül foglalkoztatott rokkantnyugdíjasok, illetve rehabilitációs járadékosok ellátását akár fél évre is megvonhatják, ha fény derül a feketefoglalkoztatásra. A túl szigorú szabályozást azonban nem szavazták meg a képviselők. Az elfogadott törvény értelmében feketefoglalkoztatás esetén soron kívül újra felülvizsgálják a nyugdíjazás feltételeit és a minősítést is újra elvégzik, a vizsgálat idejére pedig felfüggesztik az ellátást. Amennyiben azonban a vizsgálat során azt állapítják meg, hogy jogosultsági feltételek továbbra is fennállnak, a folyósítást folytatni kell, a felfüggesztés időtartamára is.

A legális munkavégzés szabályai is szigorodnak, ugyanis az 50-79 százalékos egészségkárosodást elszenvedett, öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő rokkantnyugdíjas nyugdíjjogosultsága megszűnik akkor, ha a havi jövedelme fél év átlagában meghaladja a rokkantsági nyugdíj alapját képező átlagkereset kilencven százalékát.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 28.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (6. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. március 27.

15 ország versenyhatósági vezetői találkoztak Budapesten

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és az OECD közös budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központjának (ROK) idei első rendezvényén 15 ország versenyhatósági vezetői találkoztak kedden, hogy megvitassák a mindennapi gyakorlatukban felmerülő közös kihívásokat – tájékoztatott szerdai közleményében a hivatal.

2024. március 27.

Jogosulatlanul segítette elő kötvények jegyzését a Timberland Finance International fióktelepe

Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepére jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. A társaság fióktelepe kötvények jegyzését segítette elő hazai ügyfelek részére anélkül, hogy tevékenységét a jegybank előzetesen nyilvántartásba vette volna – jelentette be szerdai közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).