Jobb, ha az Apeh állapítja meg


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH kiemelten ellenőrzi idén a kapcsolt vállalkozások közti árak mértékét. Amennyiben a hivatal úgy találja, hogy a vállalkozás helytelen transzferárakat alkalmazott, akkor módosítja az adóalapot

˝Helytelen árak˝ alkalmazásakor a vizsgált vállalkozásnak nemcsak az adóhiányt, hanem ez után 50 százalékos bírságot és a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő késedelmi kamatot is meg kell fizetni. A Deloitte arra hívja fel a fiogyelmet, hogy a cégeknek az alkalmazott transzferárakról részletes dokumentációt kell készíteniük, ha ilyennel nem rendelkeznek, akkor további, legfeljebb 2 millió forint mulasztási bírsággal is számolniuk kell, ami hiányzó dokumentációnként és ismételten is kivethető.

A szokásos ár

Szintén jelentős adókockázatot eredményez az a transzferárakkal kapcsolatos részletszabály, hogy a transzferár szabályokat a többi adózás előtti eredményt módosító tételtől függetlenül kell figyelembe venni. Ez kétszeres adóalap növeléshez vezethet speciális esetekben, amely a csoporton belüli ármanipuláció különösen szigorú szankcionálását jelenti. A transzferár miatti adókockázat csökkenthető, ha a cégek előzetes ármegállapítást kérnek az adóhivataltól. (Ez eddig nem nagyon fordult elő.) Magyarországon 2007. január 1-jétől van lehetőség a szokásos piaci ár meghatározására irányuló eljárásra. Súlyos bírságokat védhetnének ki a vállalkozások, ha kérik az előzetes megállapítást. Az Apeh a kérelem beadása után, határozatban állapítja meg egy jövőbeli ügylet tekintetében a szokásos piaci ár meghatározásához alkalmazható módszert, a körülményeket, esetleg magát az árat, ártartományt. Nemzetközi kockázatcsökkentésre is van lehetőség: határon átnyúló tranzakció esetén kérelmezni lehet, hogy az érintett cégek székhelye szerinti államok adóhatóságai állapodjanak meg a szokásos piaci árról, illetve árképzési módszerről. Az eljárás az abban részt vevő (magyar és külföldi) hatóságok számától függően egy-, két- vagy többoldalú lehet.

3-5 év

Előzetes ármegállapítással kiküszöbölhető az adókockázat, mivel a revizorok egy későbbi ellenőrzés során már nem kifogásolhatják az árképzés módját, illetve az árat, feltéve persze, hogy a cégek a határozat szerint jártak el. A határozat köti az adóhatóságot, az általa korábban jóváhagyott gyakorlatot nem kérdőjelezheti meg. Az APA határozott időre, legalább három, legfeljebb öt évre érvényes, de kérelemre egy alkalommal – maximum három évre – meghosszabbítható.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.