Jobb, ha az Apeh állapítja meg


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH kiemelten ellenőrzi idén a kapcsolt vállalkozások közti árak mértékét. Amennyiben a hivatal úgy találja, hogy a vállalkozás helytelen transzferárakat alkalmazott, akkor módosítja az adóalapot

˝Helytelen árak˝ alkalmazásakor a vizsgált vállalkozásnak nemcsak az adóhiányt, hanem ez után 50 százalékos bírságot és a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő késedelmi kamatot is meg kell fizetni. A Deloitte arra hívja fel a fiogyelmet, hogy a cégeknek az alkalmazott transzferárakról részletes dokumentációt kell készíteniük, ha ilyennel nem rendelkeznek, akkor további, legfeljebb 2 millió forint mulasztási bírsággal is számolniuk kell, ami hiányzó dokumentációnként és ismételten is kivethető.

A szokásos ár

Szintén jelentős adókockázatot eredményez az a transzferárakkal kapcsolatos részletszabály, hogy a transzferár szabályokat a többi adózás előtti eredményt módosító tételtől függetlenül kell figyelembe venni. Ez kétszeres adóalap növeléshez vezethet speciális esetekben, amely a csoporton belüli ármanipuláció különösen szigorú szankcionálását jelenti. A transzferár miatti adókockázat csökkenthető, ha a cégek előzetes ármegállapítást kérnek az adóhivataltól. (Ez eddig nem nagyon fordult elő.) Magyarországon 2007. január 1-jétől van lehetőség a szokásos piaci ár meghatározására irányuló eljárásra. Súlyos bírságokat védhetnének ki a vállalkozások, ha kérik az előzetes megállapítást. Az Apeh a kérelem beadása után, határozatban állapítja meg egy jövőbeli ügylet tekintetében a szokásos piaci ár meghatározásához alkalmazható módszert, a körülményeket, esetleg magát az árat, ártartományt. Nemzetközi kockázatcsökkentésre is van lehetőség: határon átnyúló tranzakció esetén kérelmezni lehet, hogy az érintett cégek székhelye szerinti államok adóhatóságai állapodjanak meg a szokásos piaci árról, illetve árképzési módszerről. Az eljárás az abban részt vevő (magyar és külföldi) hatóságok számától függően egy-, két- vagy többoldalú lehet.

3-5 év

Előzetes ármegállapítással kiküszöbölhető az adókockázat, mivel a revizorok egy későbbi ellenőrzés során már nem kifogásolhatják az árképzés módját, illetve az árat, feltéve persze, hogy a cégek a határozat szerint jártak el. A határozat köti az adóhatóságot, az általa korábban jóváhagyott gyakorlatot nem kérdőjelezheti meg. Az APA határozott időre, legalább három, legfeljebb öt évre érvényes, de kérelemre egy alkalommal – maximum három évre – meghosszabbítható.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.