Jobb, ha az Apeh állapítja meg


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH kiemelten ellenőrzi idén a kapcsolt vállalkozások közti árak mértékét. Amennyiben a hivatal úgy találja, hogy a vállalkozás helytelen transzferárakat alkalmazott, akkor módosítja az adóalapot

˝Helytelen árak˝ alkalmazásakor a vizsgált vállalkozásnak nemcsak az adóhiányt, hanem ez után 50 százalékos bírságot és a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő késedelmi kamatot is meg kell fizetni. A Deloitte arra hívja fel a fiogyelmet, hogy a cégeknek az alkalmazott transzferárakról részletes dokumentációt kell készíteniük, ha ilyennel nem rendelkeznek, akkor további, legfeljebb 2 millió forint mulasztási bírsággal is számolniuk kell, ami hiányzó dokumentációnként és ismételten is kivethető.

A szokásos ár

Szintén jelentős adókockázatot eredményez az a transzferárakkal kapcsolatos részletszabály, hogy a transzferár szabályokat a többi adózás előtti eredményt módosító tételtől függetlenül kell figyelembe venni. Ez kétszeres adóalap növeléshez vezethet speciális esetekben, amely a csoporton belüli ármanipuláció különösen szigorú szankcionálását jelenti. A transzferár miatti adókockázat csökkenthető, ha a cégek előzetes ármegállapítást kérnek az adóhivataltól. (Ez eddig nem nagyon fordult elő.) Magyarországon 2007. január 1-jétől van lehetőség a szokásos piaci ár meghatározására irányuló eljárásra. Súlyos bírságokat védhetnének ki a vállalkozások, ha kérik az előzetes megállapítást. Az Apeh a kérelem beadása után, határozatban állapítja meg egy jövőbeli ügylet tekintetében a szokásos piaci ár meghatározásához alkalmazható módszert, a körülményeket, esetleg magát az árat, ártartományt. Nemzetközi kockázatcsökkentésre is van lehetőség: határon átnyúló tranzakció esetén kérelmezni lehet, hogy az érintett cégek székhelye szerinti államok adóhatóságai állapodjanak meg a szokásos piaci árról, illetve árképzési módszerről. Az eljárás az abban részt vevő (magyar és külföldi) hatóságok számától függően egy-, két- vagy többoldalú lehet.

3-5 év

Előzetes ármegállapítással kiküszöbölhető az adókockázat, mivel a revizorok egy későbbi ellenőrzés során már nem kifogásolhatják az árképzés módját, illetve az árat, feltéve persze, hogy a cégek a határozat szerint jártak el. A határozat köti az adóhatóságot, az általa korábban jóváhagyott gyakorlatot nem kérdőjelezheti meg. Az APA határozott időre, legalább három, legfeljebb öt évre érvényes, de kérelemre egy alkalommal – maximum három évre – meghosszabbítható.

Forrás: Piac&ProfitKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.