Jön az szja-bevallási roham – figyelmeztet a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magánszemélyek számára idén is május 20-a a 1053 számú személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának határideje. Nem célszerű azonban a benyújtást az utolsó napokra halasztani – tanácsolja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Amennyiben a bevallásban a magánszemély adót igényel vissza, akkor mindenképpen jobban jár, ha már a határidő előtt eleget tesz a bevallás beadási kötelezettségének. A visszautalás ugyanis a beérkezéstől számított 30 napon belül indul – feltéve, hogy a bevallás hibátlan.

Amennyiben a bevallás befizetési kötelezettséget tartalmaz, akkor is érdemes a határnapot megelőzni, hiszen postai vagy személyes benyújtás esetén elkerülhető a május 20-a környékén tapasztalható hosszas várakozás. Az adót abban az esetben is május 20-áig kell megfizetni, ha a bevallás benyújtása korábban megtörténik.

A bevallás kitöltésének megkönnyítésére a NAV javasolja a honlapján elérhető nyomtatvány-kitöltő programjának használatát.

A bevallás benyújtásának több módja van. A kitöltő program használatával elkészített bevallás benyújtható elektronikus úton, a www.magyarorszag.hu honlapon keresztül. Ennek feltétele az ügyfélkapus regisztráció, mely elvégezhető a NAV kijelölt ügyfélszolgálatain, az okmányirodákban, a személyi adat- és lakcímnyilvántartó központi szervénél, illetve a Magyar Köztársaság konzuli képviseletein. Ezen módszer előnye, hogy a kitöltő-programmal elkészített bevallást az interneten keresztül lehet elküldeni, megspórolva a feladásra fordított időt. Az adóhatóság további szolgáltatásaként az elektronikusan beküldött bevallások feldolgozás utáni állapota, illetve a folyószámla adatok az Ügyfélkapun keresztül elérhető eBEV portál segítségével megtekinthetőek.

A NAV nyomtatvány-kitöltő programjával elkészített és kinyomtatott, illetve a hagyományos nyomdai úton előállított, a bevallási egységcsomagban megkapott személyi jövedelemadó bevallást, postán is fel lehet adni, illetve személyesen is át lehet adni a NAV ügyfélszolgálatain.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Nagy meglepetések a 2023-as SZJA 1% felajánlásoknál, növekvő tételek, új szereplők

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.