Jön az új jövedéki törvény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új jövedéki törvény keretjellegű lesz, az NGM szerint a jelenlegi jogszabály túlzottan részletesen szabályoz.


A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére megkezdődött az új jövedéki törvény kidolgozása, a törvényjavaslat várhatóan 2016 tavaszára készülhet el – közölte az  NGM jövedéki és ökoadók osztályának vezetője.

Demeter Zsuzsa a jövedéki törvény modernizálásának szükségességéről az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottságának pénteki ülésén beszélt a testület tagjainak és a meghívott szakembereknek.

Az NGM osztályvezetője a jövedéki törvény megalkotását azzal indokolta, hogy a most hatályban lévő jogszabályt módosításokkal már nem lehet korszerűbbé tenni. Az új jövedéki törvény keretjellegű lesz és a jelenlegi törvénynél egyszerűbben és átláthatóbban szabályozza majd a területet – mondta.

Demeter Zsuzsanna kiemelte: a most érvényes jövedéki törvény újragondolását, korszerűsítését az indokolja, hogy az érvényben lévő jogszabály túlzottan részletesen szabályoz, ami nehézkessé teszi az alkalmazást. Ezért egyszerűbb, átláthatóbb, egyszerűbben alkalmazható törvényre van szükség.

Jelezte: a kodifikáció során arra is tekintettel kell lenni, hogy az új jövedéki törvény más jogszabályok alkalmazását is érinti, A jövedéki törvényre ugyanis 72 jogszabály hivatkozik. Beszélt arról is, hogy az új jövedéki törvénnyel kapcsolatos egyeztetések már megkezdődtek, példaként említette a Földművelésügyi Minisztériumot és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát (HNT).

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.