Jóváhagyta az Európai Bizottság a devizahitelesek támogatását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyar parlament még márciusban elfogadta, majd júniusban módosította is a bajba jutott lakáshitelesek átmeneti segítéséről szóló jogszabályt. A törvény azonban addig nem léphetett hatályba, amíg az Európai Bizottság ki nem mondta, hogy összeegyeztethető az uniós előírásokkal.

Az Európai Bizottság döntése alapján a jogszabály összeegyeztethető az uniós előírásokkal, így már nincs akadálya az állami kezességvállalás melletti áthidaló kölcsönök folyósításának.

Az áthidaló hitel feltételeit a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességről szóló 2009. évi IV. törvény tartalmazza. A jogszabályt júniusban úgy módosították, hogy nem csak a munkanélküliek, hanem bárki igénybe veheti az állami garanciát, aki nehéz anyagi helyzete miatt nem tudja fizetni a megnövekedett törlesztő részleteket.

A nem munkanélküli, de nehéz anyagi helyzetbe került lakáshitelesek akkor kérhetnek állami garanciavállalás mellett két éves áthidaló kölcsönt a banktól, ha a törlesztőrészlet az eredetihez képest 30 százalékkal megemelkedett. A kezességvállalást kérőknek a két év alatt a lakáscélú kölcsön folyósításkori első, nem akciós törlesztőrészletével azonos összegű törlesztés megfizetését kell vállalniuk. Az áthidaló kölcsönt 2010. június 30-ig lehet igényelni, az állami garanciavállalás mértéke pedig – munkanélküli adósoknál 80 százalék, a nem állástalan adósoknál pedig 70 százalék lesz.

A törvénymódosítással a szabad felhasználású jelzáloghitelhez és lakóingatlan pénzügyi lízingjéhez is igénybe vehető a törlesztési kedvezmény, feltéve, hogy a kölcsön – felvételkor – nem volt több 10 millió forintnál (öt főnél nagyobb háztartás esetében 20 millió forintnál), a lakás pedig nem ért többet 30 millió forintnál.

A törvény hatályát kiterjesztették a lízingszerződésekre is, és az állami kezesség a szabad felhasználású jelzáloghitelekre is igénybe vehető. Az önkormányzatoknak pedig elővásárlási joga van a nem fizetés miatt felmondott lakáshitelek értékesítésekor, így a települések az árverezésre ítélt ingatlanokat bérlakásként hasznosíthatják, ahol a korábbi tulajdonos bérlőként lakhat. Ehhez természetesen az is kell, hogy az önkormányzatnak legyen pénzügyi forrása az ilyen ingatlanok megvásárlásához.

Az áthidaló kölcsönöket július 28-tól lehet igényelni az eredeti hitelt folyósító bankoktól.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.